«Χοντραίνει» η κόντρα για το εμπόριο –Η Γαλλία απειλεί να μην υπογράψει το ανακοινωθέν της G7 - iefimerida.gr

«Χοντραίνει» η κόντρα για το εμπόριο –Η Γαλλία απειλεί να μην υπογράψει το ανακοινωθέν της G7

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω στη σκληρή γραμμή του για το εμπόριο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας έτσι το σκηνικό μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης με τους κορυφαίους συμμάχους των ΗΠΑ στη σύνοδο της G7.

Στη συνάντηση αύριο και μεθαύριο στο Σαρλβουά του Καναδά οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν τους κατά πρόσωπο στον Αμερικανό πρόεδρο αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία προειδοποίησε τον Λευκό Οίκό ότι δεν θα υπογράψει το παραδοσιακό τελικό ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις στο θέμα των δασμών, της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, όπως είπε ανωνύμως εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν, που συναντήθηκε χθες με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι οι υπόλοιποι ηγέτες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους στον Τραμπ, όπως άλλωστε και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύτηκε να στριμώξει στη διάρκεια της συνόδου τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας κι εκείνη ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσουν οι ηγέτες στο παραδοσιακό τελικό ανακοινωθέν.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε οικονομικά θέματα, Λάρι Κούντλοφ, αποκάλεσε «οικογενιακό καυγά» τις εντάσεις που επισκιάζουν τη σύνοδο, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών των υπόλοιπων κρατών της G7 δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις του. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλαν ότι θα απαντήσουν με αντίποινα στους αμερικανούς δασμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «προσβλητικούς» για την αμερικανο-καναδική συμμαχία ο οικοδεσπότης της συνόδου.

«Γνωρίζω ότι θα πούμε ορισμένες πολύ, πολύ ειλικρινείς κουβέντες γύρω από το τραπέζι», είπε ο Τριντό στο δίκτυο Global Tv, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει προσωπικά στον Τραμπ τη δυσαρέσκεια του Καναδά για τους δασμούς κατά τη συνάντησή τους στο Κεμπέκ.

Όμως, ο πήχης των προσδοκιών της συνόδου είναι πολύ χαμηλός. Παρά τις προσπάθειες της G7 να μεταπείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της μεμονωμένης προσέγγισης, πολλοί αναλυτές αμφισβητούν πλέον κατά πόσον η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στις βασικές αρχές που στήριξαν μεταπολεμικά το διεθνές οικονομικό σύστημα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ