Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκαλύπτει: Θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022 [pdf] - iefimerida.gr

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκαλύπτει: Θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022 [pdf]

Φωτογραφία: Εurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε «μασάζ» στους βουλευτές για τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να υπερψηφίσουν, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο φανέρωνε τις βασικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022!

Δημοσιοποιώντας την αξιολόγηση του, το ΕΔΣ έκανε… γκάφα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Η ουσία είναι ότι το οικονομικό επιτελείο «πατώντας» στα μέτρα υπερφορολόγησης και στις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης πιο κάτω από τους αρχικούς στόχους αλλά πάνω από 2% ως και το 2021, υπολογίζει σε ένα υπερπλέονασμα σχεδόν 3,6 δις ευρώ, που σίγουρα θα αξιοποιηθεί προεκλογικά- όποτε στηθούν κάλπες- για στηριχθεί το αφήγημα των φοροελαφρύνσεων την επόμενη ημέρα, μετά από τη λήξη του Μνημονίου.

Ειδικά όσον αφορά στην πρόοδο των φορολογικών εσόδων, η επισήμανση του ΕΔΣ σοκάρει: Στις κυριότερες επιμέρους κατηγορίες εσόδων το προτεινόμενο ΜΠΔΣ προβλέπει μέση άνοδο των εισπράξεων άμεσων φόρων της τάξης του 3,9% μεταξύ 2018 και 2022 και μεταβολή των εισπράξεων έμμεσων φόρων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Η τελευταία σηματοδοτεί την προβλεπόμενη μείωση του μεριδίου των έμμεσων φόρων στο ΑΕΠ αφού είναι αισθητά χαμηλότερη από το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ενώ αποπληθωριζόμενο το απόλυτο ύψος των έμμεσων φόρων φαίνεται να σταθεροποιείται. Η πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων άμεσων φόρων εδράζεται κυρίως στην υψηλή εκτιμώμενη απόδοση άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% και 5,3% αντίστοιχα την πενταετία 2018-2022. Η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα του ΕΔΣ για το επιτεύξιμο των στόχων του Μεσοπρόθεσμου; Πρώτον, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην περίοδο 2018-2022 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος και ευνοϊκή διεθνή συγκυρία. Δεύτερον, πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» και με αυτήν την έννοια οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης άνω του 2% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες.

Δείτε την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του ΕΔΣ σε μορφή PDF.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ