Χρήση πλαστικού χρήματος -Κερδίζουν έδαφος οι προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες - iefimerida.gr

Χρήση πλαστικού χρήματος -Κερδίζουν έδαφος οι προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταθεροποιείται σε πολύ υψηλά επίπεδα η χρήση πλαστικού χρήματος με τους Ελληνες να χρησιμοποιούν κατά κόρον τις χρεωστικές κάρτες πολύ λιγότερο τις πιστωτικές ενώ αύξηση καταγράφεται και στις προπληρωμένες κάρτες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2017 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 16,3 εκατ., καταγράφοντας αύξηση μόλις κατά 1% σε σχέση με το 2016, κάτι που επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση του ρυθμού έκδοσής τους μετά το 2015, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών.

Μολονότι υφίσταται οριακή αύξηση του συνολικού αριθμού των καρτών το 2017, στις επιμέρους κατηγορίες καρτών παρατηρού-νται σημαντικές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 13,5 εκατ. κάρτες, με τη σημαντικότερη αύξηση να καταγράφεται στην έκδοση προπληρωμένων χρεωστικών καρτών (μεταβολή + 30%).

Αντίστοιχα ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 2,8 εκατ. κάρτες, και παρουσιάζεται αυξημένος κατά 7%.

Εντός της κατηγορίας πιστωτικών καρτών καταγράφεται σχετικά σημαντική αύξηση των εικονικών καρτών πληρωμών (μεταβολή +14%).

Η αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών συνδέεται πρωτίστως με τη μεταβολή στις συναλλακτικές συνήθειες των φυσικών και νομικών προσώπων, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα συναλλακτικών πρακτικών που αφορούν κυρίως στην
αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους που απορρέει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να ναποτελεί τον κύριο λόγο της αύξησης της έκδοσης των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών καθώς και των πιστωτικών εικονικών καρτών πληρωμών.

Κάρτες πληρωμών

Το 2017 ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 720 εκατ. από 513 εκατ. συναλλαγές το 2016, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 40%.

Οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών. Πέρυσι, το μερίδιό τους στις συναλλαγές έφτασε το 87%.

Σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των συναλλαγών με το συγκεκριμένο τύπο καρτών αυξήθηκε κατά 46%.

Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες κατά το 2017, φτάνοντας τα 96,5 εκατ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 22%.

Η μέση αξία της συναλλαγής μειώθηκε το 2017 και ανήλθε σε 82 ευρώ, από 108 ευρώ το 2016 και 139 ευρώ το 2015.

Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε σε 85 ευρώ, από 116 ευρώ το 2016.

Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η αξία των συναλλαγών με κάρτες
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ