«Γιατί κλαίει το μωρό;» -Ομάδα του ΑΠΘ μεταφράζει και απαντά με καινοτόμα εφαρμογή [εικόνα] - iefimerida.gr

«Γιατί κλαίει το μωρό;» -Ομάδα του ΑΠΘ μεταφράζει και απαντά με καινοτόμα εφαρμογή [εικόνα]

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ερώτημα όλων των μαμάδων αυτού του πλανήτη «Γιατί κλαίει το μωρό;» έρχεται να απαντήσει η Ομάδα iCry2Talk.

Η Ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να μεταφράσει το κλάμα του μωρού σε λόγο.

Το iCry2Talk αποτελεί μια, χαμηλού κόστους, πρόταση μη επεμβατικής, έξυπνης διεπαφής ανάμεσα στο μωρό και τον γονέα: «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του μωρού, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής!

Το iCry2Talk βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, παρέχοντας σημαντική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του.

«Γιατί κλαίει το μωρό;» -Ομάδα του ΑΠΘ μεταφράζει και απαντά με καινοτόμα εφαρμογή  [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η εφαρμογή για τους νέους και άπειρους γονείς, που θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία μιας κοινότητας γονέων, γιατρών και ειδικών στον χώρο, ώστε να προωθηθεί η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και η ανταλλαγή γνώσης, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της διαδικασίας συλλογής δειγμάτων κλάματος από την Ομάδα ανάπτυξης του iCry2Talk.

Η Ομάδα iCry2Talk του ΑΠΘ συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον Καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η Ομάδα διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στις 4 αυτού του σταδίου που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα του ΑΠΘ διακρίνεται στον διαγωνισμό της Microsoft «Imagine Cup». Συγκεκριμένα, ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ iCry2Talk ΑΠΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ