Εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο

ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Όνειρο θερινής νυκτός» μπορεί να χαρακτηριστεί η αυτοδυναμία για το πρώτο σε ψήφους κόμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, παρά την πριμοδότηση των 50 εδρών, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών του Προεδρικού Διατάγματος με την κωδικοποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, όπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν αναλλοίωτες και, παρά τον «Καλλικράτη», εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση βεβαίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι επερχόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας, και καταρτίσθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες, αντί 40 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Υψηλά, παρά ταύτα, διατηρείται και με το «νόμο Παυλόπουλου» ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για να σχηματίσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 37%. Όσο περισσότερα μάλιστα κόμματα υπερβαίνουν το φράγμα του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Έτσι με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν είσοδο στην Βουλή έως και 9 κομμάτων, με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, η αυτοδυναμία θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, επαναφέρει στο προσκήνιο και τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ