ΓΣΕΕ κατά υπ. Εργασίας: Η προστασία των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι - iefimerida.gr

ΓΣΕΕ κατά υπ. Εργασίας: Η προστασία των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάστιγες που απαιτούν αυστηρές ρυθμίσεις είναι η αδήλωτη και ψευδώς δηλωμένη εργασία, η εργοδοτική παραβατικότητα στις εργολαβίες και στη χρήση της μαθητείας/πρακτικής άσκησης.

Αυτό επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις σχετικές προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία των εργαζομένων δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αναφέρει τα εξής:

1) Για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβικές αναθέσεις αποτελεί πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας η ρητή απαγόρευση των εργολαβικών αναθέσεων για την παροχή εργασίας απαραίτητης για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και μέχρι να συμβεί αυτό ζητάει την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εργολαβικές αναθέσεις στο πλαίσιο της από 26-1-2009 απόφασης της Ολομέλειας της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και της σχετικής μελέτης ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε. για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του καθαρισμού (2009), λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη χρήση εργολαβιών σε πληθώρα κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο παροχής υπηρεσιών, όσο και παραγωγής.

2) Ο αυστηρός έλεγχος της αυξανόμενης εργοδοτικής παραβατικότητας ως προς την κατάχρηση των συμβάσεων μαθητείας, όπως και της πρακτικής άσκησης με σκοπό την υποκατάσταση τακτικών εργαζομένων αποτελεί εξίσου διαχρονική προτεραιότητα της ΓΣΕΕ, τόσο σε επίπεδο εργασιακών ρυθμίσεων και άνισης μεταχείρισης, όσο και στο επίπεδο του θεσμικού αποκλεισμού της ΓΣΕΕ από τον απαιτούμενο διάλογο για τα σοβαρά ελλείμματα στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, άμεσα συνδεδεμένου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

3) Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας αποτελούν εξίσου διαχρονικά ζητήματα προτεραιότητας της Συνομοσπονδίας, γι' αυτό και προσήλθε στις τριμερείς διαδικασίες που διασφάλισε με την παρουσία της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) από το 2017 στο πλαίσιο ειδικής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα και οι οποίες κατέληξαν στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη για την Αδήλωτη Εργασία.

Τέλος, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο ότι ο χρόνος και η υπομονή των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί και υποστηρίζει ότι οι θέσεις των Συνδικάτων για τις προωθούμενες διατάξεις αλλαγής του πλαισίου προστίμου της αδήλωτης εργασίας είναι η λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εργοδοτικής παραβατικότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΣΕΕ αδήλωτη εργασία μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ