Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν να αποτρέψουν κατάθεσή του στον Μάλερ - iefimerida.gr

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν να αποτρέψουν κατάθεσή του στον Μάλερ

Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο ή να αποτρέψουν πλήρως μία κατάθεσή του, στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Παράλληλα, στέλνουν ένα μήνυμα στον Μάλερ: να μην προχωρήσει στην κλήτευση του Αμερικανού προέδρου προκειμένου αυτός να καταθέσει, σχολιάζει το “Politico.”

Προσπάθεια της ομάδας νομικών του Τραμπ να εμποδίσουν κατάθεσή του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μία σειρά εξελίξεων μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέστησαν φανερή την αποφασιστικότητα της ομάδας νομικών του Τραμπ, προκειμένου να ελέγξει ή να εμποδίσει το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου στον ειδικό ανακριτή, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ, προειδοποίησαν χθες δημοσίως των Μάλερ απέναντι στο ενδεχόμενο αποστολής μίας κλήσης προς τον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου αυτός να καταθέσει, ενώ άφησαν να εννοηθεί πως ο ίδιος, μπορεί να συμφωνήσει μόνο σε μία ουσιαστικά οριοθετημένη κατάθεσή του προς τον Μάλερ.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφηκε μία ημέρα μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα “The New York Times” μια επιστολής που είχε αποσταλεί στον Μάλερ πριν από μήνες. Η επιστολή αυτή, έδινε έμφαση στην άποψη της νομικής ομάδας του προέδρου, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε κατάθεση και επίσης, ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος δεν μπορεί να έχει παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την επιστολή αυτή, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της, στο “Politico.”

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των δικηγόρων του

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ, διεξάγουν για μήνες μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μάλερ, καθώς ο ίδιος, διερευνά εάν κάποια από τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βοήθησαν την Ρωσία ν’ ασκήσει επιρροή για την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και για το αν έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης για την ίδια έρευνα από τον Τραμπ, μεταξύ άλλων ζητημάτων και μέσω της απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν, καθώς η νομική ομάδα του Τραμπ, προσπαθεί να περιορίσει τόσο το εύρος, όσο και το πλαίσιο διεξαγωγής μιας κατάθεσης του προέδρου. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια οι δικηγόροι του Τραμπ να λάβουν από πριν τις ερωτήσεις του Μάλερ, αλλά και να εξασφαλίσουν κι άλλες διαβεβαιώσεις που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γίνουν κάποια λάθη από τον Τραμπ στην διάρκεια της κατάθεσής του ή το επίσης, ενδεχόμενο να διωχθεί για ψευδορκία, μετά από την κατάθεση.

Ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι δήλωσε χθες, ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα συμβούλευε τον Τραμπ να μην καταθέσει στην ομάδα έρευνας του Μάλερ. “Κλείνουμε προς το να είμαστε αρνητικοί. Αλλά κοιτάξτε εάν μπορούν να μας πείσουν ότι θα είναι σύντομη κι αν επικεντρωθούμε σε κάποιο σημείο, εάν υπάρχουν πέντε ή έξι σημεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ώστε να τελειώνουμε με αυτόν τον μακράς διάρκειας εφιάλτη για την αμερικανική κοινή γνώμη...,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιουλιάνι στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News “This Week” με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζιουλιάνι τόνισε ότι ο Τραμπ έχει την εξουσία να απονέμει χάρη στον εαυτό του, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “δεν έχει την πρόθεση” να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Ο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου

Το ίδιο πρωί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι,τάχθηκε υπέρ μιας περιορισμένης κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου ο ίδιος να αποφύγει την έκδοση κλήσης για την κατάθεσή του. “Υπάρχει μια δυναμική για την αποφυγή έκδοσης μιας κλήσης, εάν η ομάδα νομικών του προέδρου μπορεί να συνεργαστεί και να υπάρξει συμφωνία για τις ερωτήσεις που θα του γίνουν σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε ν’ αποδειχτεί μια για πάντα ότι δεν υπήρξε συνωμοσία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεβαντόφσκι στην εκπομπή “Fox News Sunday.”

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν να αποτρέψουν κατάθεσή του στον Μάλερ | iefimerida.gr 0

Ο Μάλερ δεν είχε προχωρήσει στην αποστολή μιας κλήσης για την κατάθεσή του προέδρου μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση του Τζιουλιάνι στο “Politico,” ενώ το γραφείο του είχε εξετάσει την αποστολή της, τον Μάρτιο. “Θα το ξέραμε εάν είχε γίνει. Πρώτα απ’ όλα θα είχαμε ακούσει τα ουρλιαχτά. Νομίζω ότι θα είχαμε ακούσει κάτι κι από το Οβάλ Γραφείο,” δήλωσε ο Τζιουλιάνι σε συνέντευξή του, την Παρασκευή.

Φραστικές επιθέσεις του Τραμπ στην ομάδα έρευνας του Μάλερ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να εξαπολύει φραστικές επιθέσεις κατά της ομάδας έρευνας που έχει συστήσει ο Μάλερ, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της, ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και ότι είναι προκατειλημμένα εναντίον του. Χθες, ο ίδιος, προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Twitter με τα λεγόμενα ενός πολιτικού στρατηγιστή, που υποστηρίζει ότι η Τζέινι Ρι που συμμετέχει στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, είχε εκπροσωπήσει στο παρελθόν το Ίδρυμα Κλίντον. Ο Τραμπ το χαρακτήρισε αυτό, ως “εξευτελιστικό” ενώ συνεργάτης της Ρι στο αναφερόμενο ίδρυμα το 2015, ήταν ένας δικηγόρος από την Ουάσινγκτον, που αργότερα προσλήφθηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ζητάει η ομάδα του ειδικού ανακριτή από τον Λευκό Οίκο, ενώ οι ειδήσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις της ομάδας νομικών του προέδρου Τραμπ με τον Μάλερ δημοσιοποιούνται μονόπλευρα από την μεριά του Τραμπ.

Το γραφείο του ειδικού ανακριτή έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει την πορεία της έρευνας, μεταξύ αυτών και βασικές πληροφορίες, σχετικά με τις συναντήσεις που γίνονται με τους δικηγόρους του Τραμπ.

Οι δηλώσεις γίνονται μόνο από την πλευρά της ομάδας νομικών του Τραμπ και κυρίως μέσω μίας σειράς αμφιλεγόμενων συνεντεύξεων του Τζιουλιάνι τόσο στην καλωδιακή τηλεόραση, όσο και σε έντυπα. Στις συνεντεύξεις αυτές, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης περιγράφει διάφορα ενδεχόμενα τα οποία και χαρακτηρίζει ως αποφάσεις του Μάλερ. Ο Τζιουλιάνι έχει δηλώσει ότι ο Μάλερ έχει δεχτεί να περιορίσει το εύρος μιας κατάθεσης του Τραμπ, σε έναν περιορισμένο αριθμό ζητημάτων. Ο ίδιος, αφήνει επίσης, να εννοηθεί ότι ο Μάλερ έχει συμπεράνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός εν’ ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα “The New York Times” τον προηγούμενο μήνα, ο Τζιουλιάνι είχε δηλώσει ότι ο Μάλερ του είχε πει πως στοχεύσει στην ολοκλήρωση μέρους της έρευνας του, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, εάν ο πρόεδρος Τραμπ δεχτεί να καταθέσει.

Ο Τζουλιάνι έχει δηλώσει ότι το γραφείο του Μάλερ έχει απορρίψει το αίτημα του Τραμπ

Σε συνεντεύξεις του στο “Politico” o Τζιουλιάνι έχει δηλώσει ότι το γραφείο του Μάλερ έχει απορρίψει το αίτημα του Τραμπ, προκειμένου ν΄ απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις του ειδικού ανακριτή. Ο ίδιος, έχει δηλώσει ότι η νομική ομάδα του Τραμπ έχει συμφωνήσει με την Μάλερ ότι η οποιαδήποτε συνέντευξη του προέδρου θα καταγραφεί από στενογράφο που θα βρίσκεται στον χώρο της διεξαγωγής της. Ο Τζιουλιάνι έχει δηλώσει επίσης, ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στην δημοσιοποίηση της κατάθεσης του προέδρου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτός που θα λάβει μια τέτοια απόφαση.

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν να αποτρέψουν κατάθεσή του στον Μάλερ | iefimerida.gr 1

Η διαρροή της παραπάνω αναφερόμενης επιστολής μέσα στο Σαββατοκύριακο, ήταν η τελευταία μιας σειράς διαρροών μονόπλευρων πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις και τους ελιγμούς που γίνονται από τη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ. Η ίδια επιστολή, εντάσσεται στο σύνολο των πέντε επιστολών που οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ έστειλαν στον Μάλερ, πριν από την ένταξη του Τζιουλιάνι στην ομάδα νομικής υποστήριξης, στα μέσα Απριλίου.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή της αναφερόμενης υπηρεσίας από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο διορισμός του, έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από την έρευνα για την Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ/ politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλτ Τραμπ Αμερική ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΛΕΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ