Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση των λαϊκιστών στην Ιταλία - iefimerida.gr

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση των λαϊκιστών στην Ιταλία

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To τελευταίο εμπόδιο -να εξασφαλίσει δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή και Γερουσία- καλείται να υπερπηδήσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία πριν βάλει σε εφαρμογή τα λαϊκιστικά σχέδιά της.

Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα του Βορρά διαθέτουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου κι η κυβέρνηση του 53χρονου άπειρου στην πολιτική καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να εξασφαλίσει άνετα αυτή την εβδομάδα την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού οι δύο εταίροι τα έχουν βρει στο κυβερνητικό πρόγραμμα και έχουν κάνει τη μοιρασιά των υπουργικών πόστων.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα σε επόμενες ψηφοφορίες, καθώς Πεντάστεροι και Λέγκα ερίζουν ως προς το ποια από τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις τους θα υλοποιήσουν πρώτη.

«Τα κόμματα του συνασπισμού έχουν διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες και διαφορετικές απαιτήσεις από τον προϋπολογισμό», που μπορεί να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε μια νέα πολιτική κρίση», έγραψε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του στην Corriere della Sera. «Δεν αποκλείεται να πέσει η κυβέρνηση και να βρεθούμε ενώπιον εκλογών εντός του έτους ή πιθανότερα στις αρχές του επομένου».

Ο ηγέτης των Πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάιο, διεμήνυσε χθες ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα επιδιώξει να υλοποιήσει θα είναι η εισαγωγή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος για τους φτωχούς και τους ανέργους που θα αντιστοιχεί σε 780 ευρώ μηνιαίως. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που έχει υποσχεθεί μεγάλες μειώσεις φόρων, είπε ότι σκοπεύει να περικόψει ποσό 5 δισ ευρώ από την οικονομική στήριξη προς τους αιτούντες άσυλο για να εξοικονομήσει χρήματα, ώστε να κάνει πράξει τις δεσμεύσεις του. Πρόκειται, βέβαια, για ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με τα 100 δισ. που θα απαιτηθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ιταλικών ΜΜΕ για την πλήρη εφαρμογή του λαϊκιστικού κυβερνητικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης, ενός προγράμματος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και αναμένεται να φέρει σε τροχιά σύγκρουσης τη Ρώμη με τις Βρυξέλλες καθώς αμφισβητεί τη δημοσιονομική πειθαρχία της ευρωζώνης.

Το κυβερνητικό σχέδιο προκάλεσε έντονη ανησυχία την περασμένη εβδομάδα στις αγορές, ενώ νέους φόβους πυροδότησε η προοπτική διορισμού του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών. Τελικά το πόστο ανατέθηκε στον 69χρονο οικονομολόγο Τζιοβάνι Τρία.

Κι αν απετράπη το χειρότερο σενάριο, η αβεβαιότητα παραμένει, εκτιμούν αναλυτές. Κι όπως υπογραμμίζουν, η ισχνή πλειοψηφία των δύο εταίρων -μόλις 13 έδρες παραπάνω από την αντιπολίτευση- στη Γερουσία, ίσως υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ