Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό -Προειδοποιήσεις Φίλη, η ευθύνη πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ δεν τεμαχίζεται - iefimerida.gr

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό -Προειδοποιήσεις Φίλη, η ευθύνη πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ δεν τεμαχίζεται

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πιο κρίσιμη καμπή αυτής της φάσης έχει μπει αιφνιδίως η διαπραγμάτευση για το «Μακεδονικό» μετά την αιφνίδια απροθυμία των γειτόνων να προχωρήσουν με βάση την προφορική κατάληξη Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Η διστακτικότητα του Ζόραν Ζάεφ μεταφράστηκε ως υπαναχώρηση από την Αθήνα, που με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, σημείωσε ότι μοιάζει να απομακρύνεται η συμφωνία όσο το τηλέφωνο για το «ναι» του Ζάεφ αργεί.

Σήμερα υπάρχει άλλωστε υπάρχει προγραμματισμένη κινητοποίηση στα Σκόπια, από εκείνους που διαφωνούν με την προωθούμενη συμφωνία, καθώς τη θεωρούν ετεροβαρή και με στοιχεία που γέρνουν προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου, αν και γνωρίζουν τη δυσκολία που έχει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, περιμένουν από τον ίδιο να δείξει την πολιτική βούληση και να κάνει το καθοριστικό βήμα. Ωστόσο πηγές με γνώση των συζητήσεων κάνουν λόγο για «διαφαινόμενη εμπλοκή» καθώς το κρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας παραμένει η κατοχύρωση του «erga omnes», στην οποία η ΠΓΔΜ μοιάζει διστακτική να προχωρήσει.

Αν και χτες τα Σκόπια με διαρροή-απάντηση στις διαρροές του Μαξίμου φάνηκαν να θέλουν να κρατήσουν «ζωντανή» τη διαδικασία, εν τούτοις οι ημέρες που περνούν θεωρούνται κρίσιμες για το ορόσημο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες στα τέλη του μήνα.

Προειδοποίηση Φίλη σε Κοτζιά

Την ίδια ώρα ο Νίκος Φίλης ο οποίος με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ζητά επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αριστερούς ψηφοφόρους, επανέρχεται όχι μόνο στα ζητήματα της μη μείωσης των συντάξεων και της διαπραγμάτευσης, αλλά και στο θέμα της διμερούς διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της λύσης του «Σκοπιανού», μοιάζει να ρίχνει προειδοποιητικά πυρά στον Νίκο Κοτζιά, τα οποία φτάνουν ως την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ας μείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο της επίλυσης. Η διαπραγματευτική τακτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνοχή, στάθμιση των δεδομένων και πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων, χωρίς στεγανά και αιφνιδιασμούς», υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης, ο οποίος στην αναφορά του μοιάζει να προειδοποιεί για όσους σκεφτούν να παίξουν το «blame game»

«Η ευθύνη πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, δεν τεμαχίζεται. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Εύχομαι να μην έχουμε ένα “ευχάριστο ναυάγιο”, κάτι που επιδιώκουν δυνάμεις του “βαθέος κράτους” και στις δύο χώρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Φίλης Νίκος Κοτζιάς σκόπια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ