Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της - iefimerida.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της

Eίκοσι χρόνια κλείνει η ΕΚΤ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είκοσι χρόνια από τη ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμπληρώνονται σήμερα. Η επέτειος είναι κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της τράπεζας, με τίτλο: «Η ΕΚΤ κλείνει τα 20!».

«Είμαστε υπερήφανοι για τον εορτασμό 20 ετών στην υπηρεσία 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά. Εργαζόμενοι ως ομάδα με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, προσέχουμε το ευρώ, ώστε να μπορείτε να βασίζεστε στην αξία του, σήμερα και αύριο», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της | iefimerida.gr 0

«Στις 25 Μαΐου 1998 οι κυβερνήσεις των έντεκα κρατών που συμμετείχαν τότε στο ευρώ ανέδειξαν τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα τέσσερα ακόμη μέλη του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ. Ο διορισμός τους τέθηκε σε ισχύ την πρώτη Ιουνίου 1998 θεμελιώνοντας την ίδρυση της ΕΚΤ», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο.

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ολλανδός ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Ιουνίου, η πολιτική ελίτ γιόρταζε την ίδρυση της ΕΚΤ με μια επίσημη εορταστική τελετή στη Φραγκφούρτη. Με την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος την 1η Ιανουαρίου 1999 με 11 κράτη-μέλη τότε, αποστολή του ολλανδού επικεφαλής της τότε ήταν η νέα θεσμική αρχή να πείσει εξαρχής τους πολίτες ότι το ευρώ ήταν εξίσου σταθερό με τα πρώην εθνικά νομίσματα –το μάρκο, το φράγκο και τα υπόλοιπα. «Το ευρώ είναι το νόμισμά σας θα πρέπει να μπορείτε να βασιστείτε ότι θα διατηρήσει την αξία του», επισήμανε τότε ο Ντούιζενμπεργκ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της | iefimerida.gr 1

Αναλαμβάνει αντιπρόεδρος ο Ντε Γκίντος

Σε άλλη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ αναφέρεται ότι σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της ο Λουίς ντε Γκίντος, με οκταετή θητεία. Ο Λουίς ντε Γκίντος διορίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αντικαθιστά τον Βίτορ Κονστάντσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ είκοσι χρόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ