Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το διεθνές συνέδριο «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος» - iefimerida.gr

Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το διεθνές συνέδριο «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε χθες στο Ρέθυμνο, το διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος» παρουσία πλήθους επιστημόνων αρχαιολόγων, πανεπιστημιακών από Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την παρουσία της τέως Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της αδελφής της, πριγκίπισσας Ειρήνης.

Το συνέδριο, οι επίσημες εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο το πρωί, διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νίκος Δασκαλαντωνάκης.

Ως κιβωτό γνώσης και μια πολύ σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την χώρα μας, χαρακτήρισε την Ελεύθερνα Ρεθύμνου ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας πριν λίγο στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος", τονίζοντας ότι «πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία επιστημονική διοργάνωση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο ρόλος και η επιρροή της Κρήτης στον έξω κόσμο. Ένας ρόλος που φωτίστηκε από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας και που πλέον παρουσιάζεται αριστοτεχνικά σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες στις αίθουσες του Μουσείου της Ελεύθερνας. Μιας κιβωτού γνώσης, μιας κοιτίδας πολιτισμού, από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα».

Ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολουθούν επίσης το συνέδριο σηματοδοτώντας το ιδιαίτερο βάρος και βάθος της ιστορίας αυτού του τόπου και όπως είπε ο περιφερειάρχης, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι «η σχέση του σύγχρονου κόσμου με την αρχαία Κρήτη, άλλοτε προφανής και άλλοτε συγκαλυμμένη, ήταν και παραμένει παρόλα αυτά αδιαμφισβήτητη. Αν επιχειρούσαμε να κωδικοποιήσουμε σήμερα, αιώνες μετά, την παρουσία της Ελεύθερνας και της Κρήτης με τον έξω κόσμο, θα μπορούμε να επισημάνουμε ότι αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από τον ρεαλιστικό τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας του κόσμου και της ζωής, από την υψηλή αίσθηση του ωραίου, από την συνεχή προσπάθεια για επιβίωση, και βέβαια από τη δύναμη των εμπορικών συναλλαγών με τους άλλους λαούς της Μεσογείου».

Στις εργασίες του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εργασίες και μελέτες για την Αρχαία Ελεύθερνα που σχετίζονται μεταξύ άλλων στις σχέσεις Ελεύθερνας-Κυκλάδων-Αττικής μέσα από την κεραμική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, για τους μισθοφόρους τοξότες από την Ελεύθερνα και για προσεγγίσεις μέσα από τη μελέτη των βελών, για τα υάλινα αγγεία από τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα, για την περιοχή της Ανατολής στις ταφικές τελετουργίες της Κρήτης του 8ου αιώνα π.Χ., την νομισματική κυκλοφορία και εικονογραφικές επιρροές, για την Ελεύθερνα στους ρωμαϊκούς χρόνους, για την κρητική πόλη σε μια «παγκοσμιοποιημένη» κοινωνία, για την αρχιτεκτονική αποτύπωσης της ελληνιστικής γέφυρας της αρχαίας Ελεύθερνας όπως και τις αστικές επαύλεις της Ελεύθερνας και τα πρότυπά τους, για τη σχέση Κίσσαμος- Ελεύθερνα σχετικά με τη διαμόρφωση της κατοικίας και το περιβάλλον της κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, για την Ελεύθερνα και τη σχέση με τους 'Αραβες με αφορμή ένα νομισματικό εύρημα από τις ανασκαφές στο Πυργί, αλλά και για τις σχέσεις της περιόδου μεταξύ Κρήτης, Κύπρου, Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, τη διακίνηση προϊόντων και αντικειμένων κύρους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λίγο πριν την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας.

«Είμαστε τυχεροί, γιατί ζούμε σε ένα νησί πάνω στο οποίο συνυπάρχουν όλα εκείνα τα φυσικά αλλά και ανθρωπογενή στοιχεία, τα οποία το έχουν μετατρέψει σε ένα ζωντανό ιστορικό και περιβαλλοντικό κύτταρο για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης, μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών, μπορεί να υποστηρίξει την διαρκή προσπάθεια όλων μας, για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίας. Αυτό το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα της Κρήτης συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διαφυλάττουμε ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με σπουδαίους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ο στόχος μας είναι κοινός. Το όραμά μας ξεκινά από την αρχαία Ελεύθερνα και ακουμπά όλον τον σύγχρονο κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη Ρέθυμνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ