Ο Τραμπ ξεκίνησε από σήμερα τον εμπορικό πόλεμο με Ε.Ε., Καναδά, Μεξικό - iefimerida.gr

Ο Τραμπ ξεκίνησε από σήμερα τον εμπορικό πόλεμο με Ε.Ε., Καναδά, Μεξικό

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιβολή δασμών για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Η προθεσμία που είχε δώσει ο Τραμπ - ελπίζοντας σε τυχόν παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - έληγε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε από σήμερα στην επιβολή δασμών.

Ετσι τερμάτισε μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζει το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Οι αντιδράσεις και τα «αντίποινα»

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.»

Το Μεξικό αποκρίθηκε στην επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβάλλοντας ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

"Αδικαιολόγητους και άδικους" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας "αντισταθμιστικά" μέτρα.

"Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα" είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια "κακή απάντηση" στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

"Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα", είπε.

"Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη", κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Η απάντησή μας στο "Πρώτα η Αμερική" θα είναι "η Ευρώπη ενωμένη"», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Η Κομισιόν θα προσφύγει στον ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Γιούνκερ: Η ΕΕ θα απαντήσει με αντίμετρα τις επόμενες ώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα.

Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της ΕΕ «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας. «Οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά μέταλλα θα ήταν αδικαιολόγητοι και επικίνδυνοι για την ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο» είπε νωρίτερα, σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, μερικές ώρες πριν από την απόφαση της Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις αμερικανικές αρχές το εάν θέλουν να εμπλακούν σε μια εμπορική διαμάχη με τον μεγαλύτερό τους εταίρο, την Ευρώπη», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Ρος στο Παρίσι. Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ