Οι ΗΠΑ αποφασίζουν σήμερα για τους δασμούς σε χάλυβα, αλουμίνιο της ΕΕ - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν σήμερα για τους δασμούς σε χάλυβα, αλουμίνιο της ΕΕ

Λήγει σήμερα η εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα αλουμίνιο/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, αλλά εάν υπάρξει κλιμάκωση ή όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από την ΕΕ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα “Le Figaro.”

Η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου από την ΕΕ στην αμερικανική αγορά, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα είτε πριν το άνοιγμα των χρηματαγορών, είτε μετά το κλείσιμό τους, είπε ο ίδιος.

«Δεν επιθυμούμε έναν εμπορικό πόλεμο,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος.

«Εξαρτάται από την ΕΕ ν’ αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιποίνων. Η επόμενη ερώτηση θα μπορούσε να είναι: πως θα αντιδράσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ; Είδατε την αντίδρασή του όταν η Κίνα αποφάσισε να εφαρμόσει αντίποινα.»

«Εάν υπάρξει μία κλιμάκωση, αυτή θα προκληθεί από μία ενδεχόμενη απόφαση της ΕΕ να εφαρμόσει αντίποινα,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που ο Trump προχωρήσει στην επιβολή δασμών, τότε θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από τις μοτοσυκλέτες έως τα παντελόνια τζιν και το μπέρμπον.

Η ΕΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα μία λίστα με αμερικανικές εισαγωγές αξίας έως και 2,8 δισ. ευρώ και έχουν υπογραμμίσει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν στη βάση κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που επιτρέπει την άμεση «τιμωρία» μίας χώρας, που προχωρά μονομερώς σε κινήσεις προστατευτισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ δασμοί ΕΕ χάλυβας αλουμίνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ