Δεν παραιτείται ο Ραχόι, αλλά στην αντιπολίτευση μαζεύουν τα «κουκιά» για να τον ρίξουν - iefimerida.gr

Δεν παραιτείται ο Ραχόι, αλλά στην αντιπολίτευση μαζεύουν τα «κουκιά» για να τον ρίξουν

O Ισπανός πρωθυποργός Μαριάνο Ραχόι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ημέρα της κρίσης – η ψηφοφορία την Παρασκευή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν εναντίον του οι Σοσιαλιστές – πλησιάζει για τον Ισπανό πρωθυπουργό, αλλά ο ίδιος στυλώνει τα πόδια.

Οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του, αλλά εκείνος διεμήνυσε σήμερα από βήματος της Βουλής ότι η πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την θητεία του, που λήγει το 2020, τονίζοντας ότι το PP εξασφάλισε «πάνω από 50 ψήφους» περισσότερες από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλιστές στις εκλογές του 2016.

Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν τον Ραχόι να παραιτηθεί, αλλά για να περάσει η πρόταση μομφής εις βάρος του θα πρέπει να εγκριθεί από μια απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών, έργο δύσκολο καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεζ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Γι’ αυτό το λόγο οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονται σε δύο μέτωπα. Ο ηγέτης τους, Πέδρο Σάντσεζ, προσπαθεί να πείσει τους αριστερούς Podemos και τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους Βάσκους εθνικιστές να τον κάνουν πρωθυπουργό -κάτι που φαίνεται να αποδέχονται οι δύο πρώτοι- υποσχόμενος να ηγηθεί μιας βραχύβιας κυβέρνησης που θα λάβει μέτρα υπέρ των φτωχών στρωμάτων, θα διασφαλίσει ότι η νέα περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, θα σεβαστεί το ισπανικό σύνταγμα και θα φέρει την κάθαρση στην πολιτική, προτού οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Αλλά οι Βάσκοι κλωτσούν ζητώντας διαβεβαιώσεις από τον Σάντσεζ ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την περιφέρειά τους. Παράλληλα φοβούνται, όπως και οι Καταλανοί, την προοπτική πρόωρων εκλογών, καθώς ωφελημένοι -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα βγουν οι κεντρώοι Ciudadanos, οι οποίοι τηρούν σκληρή στάση έναντι των αυτονομιστών.

Πρώτη δύναμη σε τελευταία δημοσκόπηση οι Κεντρώοι Ciudadanos

Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις καταδίκες των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα, οι Ciudadanos προηγούνται με 28,5%, πολύ μπροστά από τους Σοσιαλιστές (20,3%) και το PP που έρχεται τέταρτο με 16,7%.

Ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Παράλληλα οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονται και με τους Ciudadanos και μάλιστα φέρονται να τους πρότειναν να συμφωνήσουν στην ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι τελευταίοι, πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, είπε σήμερα ότι δεν θα στηρίξει τον Σάντσεζ, αλλά θα στήριζε έναν σοσιαλιστή πρωθυπουργό που θα δεσμευόταν να πάει τη χώρα στις κάλπες.

Παράλληλα οι Ciudadanos και οι Podemos ετοιμάζουν εναλλακτικές προτάσεις μομφής σε περίπτωση αποτυχίας εκείνης των Σοσιαλιστών με στόχο τον διορισμό ενός ανεξάρτητου πρωθυπουργού, μόνη αποστολή του οποίου θα ήταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν το τέλος του έτους. Οι Ciudadanos πρότειναν μάλιστα τρεις πιθανούς υποψηφίους – μεταξύ των οποίων και ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα - όλοι τους βετεράνοι του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ