Ερευνα: Οι Ευρωπαίοι κάθονται πάνω από 7 ώρες την ημέρα - iefimerida.gr

Ερευνα: Οι Ευρωπαίοι κάθονται πάνω από 7 ώρες την ημέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μελέτη της οργάνωσης Attitude Prévention δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο καθισμένοι μπροστά στα κομπιούτερ τους.


Πρόκειται για έναν παθητικό τρόπο ζωής και οι άνθρωποι υποτιμούν συχνά τα μειονεκτήματά του.
Οπως δείχνει η μελέτη, η Ευρώπη έχει ακινητοποιηθεί. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου κάθονται 7 ώρες και 26 λεπτά κάθε μέρα, κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτών

  • Γάλλοι 7 ώρες και 24 λεπτά
  • Βρετανοί 8 ώρες και 13 λεπτά
  • Ολλανδοί 6 ώρες και 13 λεπτά
  • Φινλανδοί 5 ώρες και 50 λεπτά

Η μελέτη της Attitude Prévention έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε 4.000 άτομα, άνω των 18 ετών.


«Αυτοί οι χρόνοι δεν αποτελούν έκπληξη αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη», σχολίασε ο καθηγητής Jean-François Toussaint.
Η παχυσαρκία είναι πράγματι ένα από τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής. Και παρότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το να παραμένουν καθιστοί τόσες ώρες καθημερινά δεν είναι για το καλό τους, εντούτοις πάνω από 70% υποτιμούν τους κινδύνους για την υγεία τους. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν ξέρει ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου.
Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι μάλιστα όλο και λιγότερο αθλητικοί. Τον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να κάθονται μπροστά στην οθόνη να βλέπουν σειρές ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί: είναι οι μόνοι που δηλώνουν ότι προτιμούν να κάνουν έναν περίπατο στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η αδράνεια, ωστόσο, πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ενώ θα έπρεπε να κάνουν σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ή να κάνουν 10.000 βήματα σε περίπατο, το 15% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι περπατάει το πολύ 10 λεπτά κάθε εβδομάδα, όπως έδειξε τον Μάρτιο 2018 το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στο Sport and Physical Activity.

«Η συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι ριζωμένη πιο βαθειά απ’ό,τι πιστεύουμε. Μια πληροφορία για το θέμα δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά η κοινή γνώμη», σχολιάζει ο καθηγητής Toussaint.
Ποιό είναι το κλειδί για να ασκηθούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι; Να υπάρξει καλύερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές, να δημιουργηθούν χώροι και ζώνες για ποδήλατο, όπως κάνουν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προσθέτει ο ειδικός.
Τα στοιχεία της έρευνας τον δικαιώνουν: η δημιουργία διαδρόμων για ποδήλατα θα έκανε τους μισούς Γάλλους να μετακινούνται καθημερινά με αυτό τον τρόπο. Οι νέοι Ευρωπαίοι 18-25 ετών, οι οποίοι περνούν 8 ώρες και 19 λεπτά καθισμένοι, έναντι 6 ωρών και 53 λεπτών για τους άνω των 50 ετών, δηλώνουν σε ποσοστό 80% ότι η ευκολία στο ποδήλατο θα τους έκανε να κινούνται περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Toussaint συμβουλεύει να βρίσκει κάποιος κάθε ευκαιρία για να κινείται: να επιλέγει τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, να σηκώνεται όταν μιλάει στο τηλέφωνο, να περπατάει κάποια λεπτά κάθε ώρα. «Το ιδεώδες θα ήταν να κινείται κάποιος για 8 ώρες την ημέρα. Φαίνεται υπερβολικό, αλλά αυτό χρειάζεται ο μεταβολισμός του ανθρώπου», σημειώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα καθιστική ζωή Ευρωπαίοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ