O Tζούλιαν Aσάνζ βάζει υποψηφιότητα για Γερουσιαστής στην Αυστραλία - iefimerida.gr

O Tζούλιαν Aσάνζ βάζει υποψηφιότητα για Γερουσιαστής στην Αυστραλία

WikiLeaks
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα λιτό μήνυμα στο twitter, ο Τζούλιαν Ασάνζ χτύπησε ξανά. Αυτή τη φορά όχι για να αποκαλύψει τηλεγραφήματα μέσω των WikiLeaks, αλλά για να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να κατέβει για Γερουσιαστής στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην... Βρετανία.

«Εφόσον είναι φερέγγυος, εκτός φυλακής και έχει σώας τας φρένας, έχει κάθε δικαίωμα να πολιτευθεί» διαβεβαιώνουν νομικοί επιστήμονες και προσθέτουν πως στο Σύνταγμα της Αυστραλίας δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός, ακόμη και αν κάποιος ζει σε άλλη ήπειρο για κάποια χρόνια. Μόνη προϋπόθεση είναι για τον υποψήφιο να είναι Αυστραλός υπήκοος.

«Ανακαλύψαμε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, έστω και αν βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό (στη Βρετανία)», ανακοίνωσε το Wikileaks.

Το ζήτημα, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, είναι αν έχει ελπίδες να κερδίσει, δεδομένου ότι δεν τον στηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα. Όλα αυτά τη στιγμή που στην αυστραλιανή Γερουσία από τους 76 γερουσιαστές μόνο ένας είναι ανεξάρτητος.

Επιπλέον ο Ασάνζ έχει... προηγούμενα με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ, την κυβέρνηση της οποία κατηγορεί ότι τον εγκατέλειψε «στο έλεος του Θεόυ» όταν αντιμετώπιζε τον κίνδυνο έκδοσης στις ΗΠΑ το 2010.

Πράγματι, μολονότι η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων δεν συνιστά αδίκημα για τις Αρχές της Αυστραλίας, η Γκίλαρντ καταδίκασε τη δράση του ως εντελώς ανεύθυνη.

Ο Ασάνζ βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία περισσότερο από ένα χρόνο, αναμένοντας την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η υποψηφιότητά του δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2013, οπότε αναμένεται να στηθούν οι κάλπες στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ