Η ιταλική κρίση εκτινάσσει στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα [διάγραμμα] - iefimerida.gr

Η ιταλική κρίση εκτινάσσει στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα [διάγραμμα]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νευρική κρίση στην Αθήνα προκαλεί ο πολιτικός πυρετός στη γειτονική Ιταλία, καθώς προκαλεί νέο γύρο αναταράξεων στις αγορές και σε συνδυασμό με τη δίνη των πολιτικών- δικαστικών εξελίξεων στην Ισπανία, σπρώχνουν στα τάρταρα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ανατρέχοντας κανείς στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης κρατικού Χρέους, θα διαπιστώσει ότι τα ομόλογα του Νότου βρίσκονται στο “κόκκινο”. Το ιταλικό 10ετές, έφτασε στο 3,388%, καταγράφοντας μια αύξηση σχεδόν 21% από την προηγούμενη συνεδρίαση, το πορτογαλικό έφτασε στο 2,369% (+ 14,69%), το ισπανικό στο 1,662% (+ 8,91%). Πού έφτασε το ελληνικό 10ετές; Στο 4,651%, καταγράφοντας άνοδο 3,30% από το κλείσιμο του επίσης υψηλού 4,479%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι η κρίση στην Ιταλία βοηθά την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφύγουν να ανοίξουν και δεύτερο μέτωπο αφήνοντας “σκιές” στο ζήτημα του ελληνικού Χρέους. Τουτέστιν, στην Αθήνα πιστεύουν- τουλάχιστον κάποιοι- ότι το Βερολίνο δεν θα τραβήξει το σχοινί και θα συμβιβαστεί με το ΔΝΤ, προκειμένου η μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο να γίνει ομαλά.

Πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις δεν συμμερίζονται, πάντως, αυτήν την ανάγνωση των αρνητικών εξελίξεων, υπενθυμίζοντας ότι πάγια γερμανική θέση- όπως απέδειξε η ελληνική κρίση το 2015- είναι η τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια των κανόνων και η προτεσταντική πειθαρχία, με τη λογική ότι μόνο έτσι μπορούν να πειστούν οι αγορές για τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων σχεδίων. Κοινώς οι Γερμανοί θεωρούν ότι το “χάιδεμα” και οι χαριστικές- κατά την άποψη τους- ρυθμίσεις έχουν τελικά το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η ουσία είναι ότι τα ελληνικά χαρτιά αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά εξαιρετικά ευάλωτα στις αναταράξεις των αγορών. Μετά από τη θύελλα που προκάλεσε η υπόθεση της Folli Follie και την κρίση αξιοπιστίας στα “βαριά” χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, η κρίση στην Ιταλία ανεβάζει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα και βάζει “φρένο” στο σχεδιασμό μιας ακόμα έκδοσης ομολόγου εντός του Μαίου, όπως προέβλεπε το βασικό σενάριο εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, που λειτουργεί ως βαρόμετρο για την έκδοση του επόμενου, πιθανώς 3ετούς, ομολόγου, είχε πέσει σε απογοητευτικά επίπεδα νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα, είχε υποχωρήσει στο 94,76 όταν προϋπόθεση για να βγει η επόμενη έκδοση είναι το 7ετές να φτάσει τουλάχιστον στο 99,5.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ