Ντιμιτρόφ: Σημαντική συνομιλία Τσίπρα- Ζάεφ αυτή την εβδομάδα - iefimerida.gr

Ντιμιτρόφ: Σημαντική συνομιλία Τσίπρα- Ζάεφ αυτή την εβδομάδα

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ (Φωτογραφία: AP/ Petros Giannakouris)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μία σημαντική συνομιλία, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, αυτή την εβδομάδα, θα δοθεί συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μετά τις επαφές με τον Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για μία παραγωγική συνάντηση.

«Εχουμε ένα πλαίσιο, που πρέπει να το δουλέψουμε. Αυτή τη στιγμή οι νομικές ομάδες των δύο υπουργείων εργάζονται πάνω σε αυτό. Τώρα, σχεδιάζουμε μια σημαντική συζήτηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα, στα μέσα αυτής της εβδομάδας, στην οποία ελπίζουμε να περιοριστούν κάποια σημαντικά ζητήματα από τις επιλογές που είναι υπό συζήτηση», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων.

Το πρακτορείο ειδήσεων meta, που αναδημοσίευσε την παραπάνω είδηση, έκανε λόγο για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την επίλυση του ονοματολογικού.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσε» τις εκτιμήσεις ότι είναι προ των πυλών η συμφωνία και συνέστησε υπομονή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», αναφέρει το non paper του Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει δρόμος ακόμα για την αποδοχή του erga omnes με όνομα ικανό να υποστηριχθεί και στις δύο πλευρές.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Νίκου Κοτζιά από τις Βρυξέλλες, η οποία δημιούργησε την εντύπωση πως Αθήνα και Σκόπια ήταν κοντά στην εύρεση λύσης.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», ανέφερε στη δήλωσή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πηγές του ΥΠΕΞ τόνιζαν πάντως ότι οι δύο πρωθυπουργοί είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν για το όνομα, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η πλευρά των Σκοπίων αποδέχθηκε το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ