H κατακερματισμένη ισπανική αντιπολίτευση ψάχνει τρόπους να εκθρονίσει τον Μαριάνο Ραχόι - iefimerida.gr

H κατακερματισμένη ισπανική αντιπολίτευση ψάχνει τρόπους να εκθρονίσει τον Μαριάνο Ραχόι

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις διαφορές τους προσπαθούν να συγκεράσουν τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να εκπονήσουν το σχέδιο που θα οδηγήσει στην αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι από την εξουσία.

H πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος κατά του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του, συζητείται σήμερα, αλλά χρειάζεται ευρεία υποστήριξη για να περάσει. Κι αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων σε κάθε κόμμα : περιστασιακοί σύμμαχοι του Ραχόι οι κεντρώοι Ciudadanos προτιμούν τη νέα προσφυγή στις κάλπες, οι Βάσκοι εθνικιστές επιζητούν μια υπόσχεση από τους Σοσιαλιστές ότι αν οι τελευταίοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα εγκρίνουν το αίτημά τους για καθεστώς ημιαυτονομίας, ενώ οι Καταλανοί του PdCat λένε ότι δεν θέλουν να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο με τους Ciudadanos, που αντιτάχθηκαν σφόδρα στο αίτημα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο κατακερματισμός στην αντιπολίτευση επιτρέπει έτσι στον Ραχόι να συνεχίσει να ελπίζει στην πολιτική του επιβίωση. Οι Σοσιαλιστές είναι αποφασισμένοι, ωστόσο, να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εκθρονίσουν τον Ραχόι μετά την καταδίκη την περασμένη εβδομάδα 29 προσώπων που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώην ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Η υπόθεση αφορά στη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους και στοιχειώνει τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Λέει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ούτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά οι Σοσιαλιστές επιμένουν ότι πρέπει να φύγει.


Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες τα οφέλη για τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ήταν πενιχρά -πλην των Ciudadanos που αυξάνουν σημαντικά τη δύναμή τους - κι αυτό ίσως να οδηγήσει τα επιτελεία τους να το ξανασκεφτούν αν πρέπει να ρίξουν την κυβέρνηση Ραχόι.

Το Λαϊκό Κόμμα του έρχεται πλέον τέταρτο καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 16,8% σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της SocioMetrica, οι Ciudadanos θα αναδεικνύονταν πρώτο κόμμα αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή εξασφαλίζοντας 108 έδρες στη Βουλή, ενώ Σοσιαλιστές (20,3%) και Podemos (19,3%) θα διατηρούσαν πάνω κάτω τις δυνάμεις τους. Αλλά και οι Βάσκοι και οι Καταλανοί φοβούνται την άνοδο των Ciudadanos σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση και τη μείωση των ποσοστών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποσπάσουν παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

«Ο Ραχόι είναι που θα έπρεπε να ζητήσει εκλογές», είπε ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα. «Χρειαζόμαστε σταθερότητα για να προχωρήσουμε πέρα από το παρωχημένο σύστημα του δικομματισμού και να κερδίσουμε τη μάχη κατά των λαϊκιστών και των εθνικιστών».

Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν σε περίπου έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ