Απίστευτο: «Τhe Μoment», η πρώτη ταινία την οποία οι θεατές ελέγχουν με το μυαλό τους! [βίντεο] - iefimerida.gr

Απίστευτο: «Τhe Μoment», η πρώτη ταινία την οποία οι θεατές ελέγχουν με το μυαλό τους! [βίντεο]

Στιγμιότυπο από τη φουτουριστική ταινία "The Moment" του Richard Ramchurn
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν βλέπουμε μια ταινία, συνήθως καθόμαστε αναπαυτικά στο κάθισμά μας με τα μάτια προσηλωμένα στην οθόνη καθώς εκτυλίσσεται η υπόθεση.

Όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όταν παρακολουθεί κανείς ένα από τα τελευταία φιλμ του Ρίτσαρντ Ράμτσερν.

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ είναι ένας καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ταινίες που μπορεί ο θεατής να ελέγξει με το μυαλό του, φορώντας απλώς μια ειδική συσκευή αξίας 100 δολαρίων, που ανιχνεύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μ’ αυτή τη συσκευή οι σκηνές κι η μουσική αλλάζουν ανάλογα με τις νοητικές μας περιπλανήσεις.

Απίστευτο: «Τhe Μoment», η πρώτη ταινία την οποία οι θεατές ελέγχουν με το μυαλό τους! [βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Στη διάρκεια του τελευταίου δημιουργήματός του, της διάρκειας 27' ταινίας The Moment, οι θεατές φορούν τη συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Έχουν γυριστεί διάφορες εκδοχές για κάθε σκηνή με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρισεκατομμύρια διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η πλοκή, με τους πρωταγωνιστές να παλεύουν για την επιβίωση σ’ ένα δυστοπικό μέλλον.

«Η συσκευή διαβάζει πραγματικά μικρά ηλεκτρονικά σήματα που προκαλούνται από τους νευρώνες του εγκεφάλου, από τα οποία αντλώνται δεδομένα, που στέλνονται μέσω Bluetooth σ’ έναν Η/Υ, όπου έχω κατασκευάσει ένα σύστημα multimedia, το οποίο θα επιλέξει διάφορα νήματα της πλοκής ανάλογα με την μείωση της προσοχής», εξηγεί ο Ράμτσερν.

O Ρίτσαρντ Ράμτσερν παρακολουθεί το τελευταίο δημιούργημά του (Φωτογραφία: Twitter)

Ο φοιτητής Τσάρλι Γκρέιντζερ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, παρακολούθησε δύο διαφορετικές εκδοχές της ταινίας, ελεγχόμενες από το υποσυνείδητό του και δήλωσε ενθουσιασμένος. «Ξέρετε, όταν βλέπετε μια ταινία και θέλετε κατά κάποιο τρόπο οι πρωταγωνιστές να κάνουν κάτι συγκεκριμένο; Η κατάληξη δεν είναι πάντα η επιθυμητή κι έτσι ίσως είναι καλό να ασκείς περισσότερο έλεγχο πάνω στο φιλμ μ’ αυτόν τον τρόπο», λέει.

Μονον το φινάλε της ταινίες δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι θεατές, λέει ο Ράμτσερν.

Η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ τον ερχόμενο μήνα.

Το τρέιλερ της ταινίας "The Moment"

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΗΕ ΜΟΜΕΝΤ ταινία ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΡΑΜΤΣΕΡΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ