Ρώσος προκάλεσε φθορές σε διάσημο πίνακα με τον Ιβάν τον Τρομερό, που μισούν οι εθνικιστές -Δήλωσε μεθυσμένος - iefimerida.gr

Ρώσος προκάλεσε φθορές σε διάσημο πίνακα με τον Ιβάν τον Τρομερό, που μισούν οι εθνικιστές -Δήλωσε μεθυσμένος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας 37χρονος Ρώσος προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής της Ρωσίας.

Ο δράστης επιτέθηκε με μεταλλικό στύλο στον πίνακα «Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του», του Ιλια Ρέπιν, ο οποίος απεικονίζει τον τσάρο να κρατά αγκαλιά τον νεκρό γιο του. Ο επισκέπτης της γκαλερί Τρετιάκοφ, που επιτέθηκε στον πίνακα, ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να δικαιολογηθεί αναφέροντας ότι είχε πιει πολύ βότκα και είχε «συγκλονιστεί από κάτι».

Λίγο πριν κλείσει η γκαλερί, το βράδυ της Παρασκευής, ο 37χρονος πήρε έναν από τους μεταλλικούς στύλους που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το κοινό μακριά από τον πίνακα και χτύπησε το προστατευτικό του γυαλί αρκετές φορές.

«Από τα χτυπήματα το χοντρό γυαλί έσπασε και ο καμβάς τρυπήθηκε σε τρία μέρη στο κεντρικό τμήμα του έργου», ανακοίνωσε η γκαλερί, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Από μια ευτυχή σύμπτωση τα πιο πολύτιμα στοιχεία του πίνακα - η απεικόνιση των προσώπων και των χεριών του τσάρου και του γιου του - δεν υπέστησαν ζημιές».

Πλέον, ο 37χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση βλάβης σε πολιτιστικό προϊόν.

Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης ενδεχομένως να επιχείρησε να καταστρέψει τον πίνακα επειδή κάποιοι εθνικιστές υποστηρίζουν ότι η απεικόνιση αυτής της ιστορίας είναι ανακριβής. Μάλιστα, στο παρελθόν είχαν απαιτήσει από τη γκαλερί να τον απομακρύνει.

Δεν είναι η πρώτη επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου πίνακα. Το 1913 ένας ψυχικά ασθενής Ρώσος είχε τρυπήσει με μαχαίρι το έργο, αλλά ο Ρέπιν τον αποκατέστησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιβάν ο τρομερός πίνακας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ