Δέκα οικογένειες μηνύουν την ΕΕ γιατί δεν κάνει τίποτα για την κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

Δέκα οικογένειες μηνύουν την ΕΕ γιατί δεν κάνει τίποτα για την κλιματική αλλαγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εννέα άλλες ομάδες από την Ευρώπη και τον κόσμο, ο γάλλος Μορίς Φεσέ ξεκινάει δικαστική διαμάχη εναντίον της ΕΕ γιατί κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην κλιματική αλλαγή.


Οικογένειες από την Ευρώπη, την Κένυα και τα νησιά Φίτζι ξεκινούν την Πέμπτη μια δικαστική διαμάχη εναντίον του ευρωκοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί επέτρεψαν πολύ υψηλό πλαφόν στις εκπομπές αερίων ως το 2030 και δεν προστάτευσαν τους ευρωπαίους πολίτες από την κλιματική αλλαγή.


Δεύτερος στόχος της υπόθεσης είναι να αποζημιωθούν αυτές οι οικογένειες ώστε η ΕΕ να αποδείξει ότι θα σεβαστεί στο εξής τις προσπάθειες που απαιτούνται να γίνουν.


Ο γάλλος Μορίς Φεσέ, 72 ετών, με πέντε δισέγγονα, συνταξιούχος καλλιεργητής λεβάντας στην κεντρική Γαλλία, εξηγεί στην Liberation τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει μήνυση στην ΕΕ.


«Η οικογένειά μου κατέχει ένα αγρόκτημα εδώ και πέντε γενιές στα βόρεια της Προβένς. Το είχε ο παππούς μου και το κληρονόμησα, το μεγάλωσα. Διαθέτουμε την απαραίτητη ενέργεια για να το υπερασπιστούμε. Σήμερα απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε πενήντα χρόνια η μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά 0,5°C κάθε έξι χρόνια. Μάλιστα, τα δέκα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα να ξεσπούν, όπως έντονες βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες. Αυτό μου στοίχισε προσωπικά πριν από τρία χρόνια και είναι κάτι καινούριο. Αυτά τα κλιματικά φαινόμενα δεν υπήρχαν στην περιοχή μας.


Δεν βλέπαμε, δηλαδή, βροχές 150 μιλιμέτρ να πέφτουν σε δύο ώρες και να ξαναρχίζουν τέσσερις ημέρες μετά. Οταν βρέχει έτσι, τα χωράφια λεβάντας γίνονται ποτάμια. Η οικογένειά μου έκανε 25 χρόνια για να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία και τώρα δεν έχουμε παραγωγή λεβάντας για να τα χρησιμοποιήσουμε.


Η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει. Στη δεκαετία του 70, τα φυτά λεβάντας κρατούσαν 23 χρόνια. Αυτό μειώθηκε με τα χρόνια. Φέτος τα χωράφια έχασαν το 40% των φυτών λόγω ξηρασίας.


Ο γείτονάς μας, ο Gerd Winter, καθηγητής δικαίου περιβάλλοντος, είδε τι περνάμε και μας είπε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Μεταξύ 2009 και 2016 χάσαμε το 44% των εισοδημάτων μας και αυτό οφείλεται στο κλίμα. Τη μια χρονιά πέφτει πολύ νερό, την άλλη πολύ ξηρασία, έναν ζεστό χειμώνα ακολουθεί περίοδος πάγου. Ο γιός μου αναγκάστηκε να ξεκινήσει παραγωγή κοτόπουλων για να μπορέσει να ζήσει.


Στην γεωργία είμαστε θύματα των αλλαγών του καιρού, είναι φυσικό και το δεχόμαστε. Η φύση κάνει καπρίτσια. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, τότε γίνεται δύσκολο να συνέλθεις.


Το κατηγορητήριο έχει 100 σελίδες και ακολουθούν χιλιάδες σελίδες με επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι για κάθε οικογένεια υπάρχουν συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Είναι εντυπωσιακό.


Πρόθεσή μας είναι να μηνύσουμε την ΕΕ, ώστε να αντιδράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εχει την εξουσία για να επιβάλλει μέτρα στα κράτη μέλη. Κι άλλες οικογένειες στην Κένυα, στην Ευρώπη και στα νησιά Φίτζι έκαναν το ίδιο και αυτό με κινητοποίησε.
Το κάνουμε για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Προετοιμαζόμαστε εδώ και 2 χρόνια για την μήνυση
».

Mήνυση και από την Ρουμανία

«Δεν υπάρχει πια άνοιξη και φθινόπωρο. Μετά το καλοκαίρι πηγαίνουμε κατευθείαν στον χειμώνα (…) Με το κοπάδι μου πρέπει να πηγαίνω σε ολοένα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο» για να βρει τροφή, δήλωσε ο Πέτρου Βλαντ, 50 ετών, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του βοσκά κάθε άνοιξη πρόβατα και αγελάδες στα ρουμανικά βουνά.

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι μεταξύ των περίπου 30 ανθρώπων που κατέθεσαν την προσφυγή.

«Πρόκειται για οικογένειες που ζουν κοντά σε ακτές, οικογένειες που έχουν δάση, οικογένειες που ζουν στα βουνά και βλέπουν τους πάγους να λιώνουν», εξήγησε η δικηγόρος του Ρόντα Βερχέιεν, διευκρινίζοντας ότι ίσως χρειαστούν μήνες προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση.

«Είναι οικογένειες που έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή (…) και που λένε στην ΕΕ “πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μας προστατεύσετε, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές”», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα προβλέπεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Οι χώρες δεσμεύονται να περιορίσουν την εκπομπή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όμως τα τρέχοντα εθνικά σχέδια θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο με θερμοκρασία αυξημένη κατά 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να μειώσουν κατά 40% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όμως αυτός ο στόχος «είναι ανεπαρκής για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία, την εργασία και την ιδιοκτησία», σύμφωνα με τους εκπροσώπους του "People’s climate case".

«Δεν θέλω να τιμωρήσω, αλλά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές της ΕΕ» οι οποίες έχουν «ηγετική ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο για αυτά τα θέματα», σχολίασε ο Αρμάντο Καρβάλιο από την Πορτογαλία που είδε όλα τα δέντρα του να καταστρέφονται στην πυρκαγιά του 2017.

Οι οικογένειες αυτές από οκτώ χώρες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει τρεις κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τις εκπομπές αερίων του βιομηχανικού τομέα και των κρατών μελών, διατηρώντας τες ωστόσο σε ισχύ μέχρι να ενισχυθούν.

Μεταξύ των εναγόντων είναι μια οικογένεια από τις Ιταλικές Άλπεις, Γερμανοί από ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας που είναι αντιμέτωποι με την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας αλλά και μια ένωση που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες Σάμι στη Σουηδία, η εκτροφή των ταράνδων των οποίων έχει επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Επίσης μια οικογένεια από την Κένυα θύμα της ερημοποίησης του βόρειου τμήματος της χώρας, αλλά και κάτοικοι των νησιών Φίτζι που είδαν τα εισοδήματά τους από την αλιεία να μειώνονται εξαιτίας της λεύκανσης των κοραλλιών.

«Η ΕΕ μοιράζεται την ευθύνη (της κλιματικής αλλαγής) μαζί με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Ουέντελ Τρίο, διευθυντής του RAC Ευρώπης.

Την ώρα που οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί ήδη κατά ένα βαθμό Κελσίου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο αισθητές σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό οι προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν αρχίσει να αυξάνονται εναντίον επιχειρήσεων ή κρατών στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κλιματική αλλαγή Γαλλία μήνυση ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ