Μέχρι το 2022 το ΤΧΣ- Αυστηρότερη εποπτεία στα ΔΣ των τραπεζών - iefimerida.gr

Μέχρι το 2022 το ΤΧΣ- Αυστηρότερη εποπτεία στα ΔΣ των τραπεζών

Μέχρι το 2022 η διάρκεια του ΤΧΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τα τέλη του 2022 παρατείνεται η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Ιούνιο 2020 που λήγει η διάρκειά του, με βάση το καταστατικό.

Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. ροβλέπει το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μάλιστα αναφέρεται ότι η ανεξαρτησία του Ταμείου θα τηρηθεί πλήρως, η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών συναλλαγών των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς.

Αναφορικά με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση.

Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική και θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο HFSF. Μάλιστα μετά την επανεξέταση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ο HFSF μέσω του εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ως ενεργός μέτοχος, θα επιπλέει τις επιδόσεις των διοικήσεων και θα αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται, εξωτερικό εμπειρογνώμονα.

Τα capital controls

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο γίνεται εκτενής αναφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls από τον Ιούνιο και μετά. Οι θεσμοί καλούν τις αρχές να εφαρμόσουν τον δημοσιοποιημένο οδικό χάρτη, με στόχο την οριστική, υπό όρους και προϋποθέσεις, άρση των capital controls.

Ολες οι πλευρές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα έτσι ώστε να εκμηδενισθεί οποιαδήποτε αρνητική επίδραση από τη χαλάρωση των capital controls. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν ένα ικανοποιητικό κεφαλαιακό μαξιλάρι. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει κάθε τρίμηνο να στέλνει στους θεσμούς λεπτομερή αναφορά για τη ρευστότητα των τραπεζών, τα στατιστικά στοιχεία κ.ά. όσον αφορά την επίδραση της χαλάρωσης των capital controls, αναφέρεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΧΣ capital controls μνημόνιο τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ