Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το άσυλο στους 8 Τούρκους -Τι θα γίνει με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα - iefimerida.gr

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το άσυλο στους 8 Τούρκους -Τι θα γίνει με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πονοκέφαλο προκαλεί (για μια ακόμη φορά) το Συμβούλιο Επικρατείας στην κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειάς του να αφεθεί ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν το καλοκαίρι του 2016 πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλάδα οι Τούρκοι αξιωματικοί, τον Suleyman Ozkaynakcim, αλλά η ίδια απόφαση θα ισχύσει και για τους 7 άλλους συναδέλφους του, δεδομένου ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε είναι «πιλοτική».

Ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός, είναι ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (μετά την έγκριση της χορήγησης ασύλου) και διαμένει σε άγνωστης διεύθυνησης κατοικίας φρουρούμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη, για να αποκλεισθεί κάποιο «ατύχημα» εναντίον του, από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που θα απειλούσε την ζωή του ή θα τον απήγαγαν και θα τον μετέφεραν στην Τουρκία για να «δικασθεί», όπως συνέβη πρόσφατα με άλλους Τούρκους πρόσφυγες στο Κόσσοβο, οι οποίοι απήχθησαν από πράττορες της ΜΙΤ, δημιουργώντας μάλιστα και τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των 8, οι Τούρκοι αξιωματικοί προτίθενται να ζητήσουν (όπως δικαιούνται, μετά την έγκριση χορήγησης ασύλου) να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να αναβάλλει την χορήγηση ασύλου (τον Φεβρουάριο, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, είχε προσβάλλει την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, αλλά η χθεσινή απόφαση του Σ.τ.Ε απέρριψε το σχετικό αίτημα), προβληματίζεται πολύ με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Και όχι μόνο για την ασφάλεια που θα πρέπει να παράσχει στους «8» μετά την «αυτόματη» χορήγηση ασύλου στους υπόλοιπους 7 (για την προστασία του ενός μόνο, έχουν διατεθεί ήδη 40 στελέχη της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών...), αλλά για την αναπόφευκτη περαιτέρω όξυνση που η χορήγηση ασύλου θα επιφέρει στις ήδη τεταμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ώρα, μάλιστα, που στις φυλακές της Αδριανούπολης εξακολουθούν να κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί του επεισοδίου στον Έβρο ήδη επί τρείς μήνες. Προχθές, μάλιστα, απερρίφθη από το τουρκικό δικαστήριο η Τρίτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισής τους.

Ο Ερντογάν, πριν από μέρες είχε συνδέσει ευθέως την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με την έκδοση των «8» στην Τουρκία, ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει και κατά την επίσκεψή-φιάσκο στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια και παρουσία του κ. Τσίπρα, ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αμέσως μετά το πραξικόπημα «του το είχε υποσχεθεί δεσμευτικά...». Ο κ. Τσίπρας, ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε το σχετικό επίμονο ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου...

Ανησυχία, επίσης, προκαλεί σε κυβέρνηση και αρχές το ενδεχόμενο οι «8» (ή κάποιοι εξ αυτών) να μην θελήσουν τελικά ή να καθυστερήσουν το σχετικό αίτημα για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα, γεγονός που θα σημαίνει ότι στην Αθήνα, ή «κάπου» στην Ελλάδα θα υπάρχει ενεργοποιημένη μια «βόμβα-πρόκληση» για κάποια θεαματική επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αν εκραγεί όχι μόνο θα εξευτελίσει και εκθέσει διεθνώς την χώρα, αλλά πιθανόν θα οδηγήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία σε απρόβλεπτα επίπεδα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ