Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κάψατε την Αθήνα το 2008, έχετε εκλεκτική συγγένεια με Ρουβίκωνα - iefimerida.gr

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κάψατε την Αθήνα το 2008, έχετε εκλεκτική συγγένεια με Ρουβίκωνα

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την βία και τις επιθέσεις σε Μπουτάρη και ΣτΕ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην έξαρση της «τυφλής βίας» κατά Μπουτάρη και τους βανδαλισμούς στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για «διπλό χτύπημα». «Η καταδίκη πρέπει να είναι απόλυτη χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο κόμμα από την πρώτη στιγμή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είναι η ώρα να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας και τους αγανακτισμένους που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και κυνικά αξιοποιήσατε. Να ζητήσετε συγγνώμη για τις διχαστικές φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί» , «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «απελευθερώσει τα Εξάρχεια και τα κατειλημμένα πανεπιστήμια» και να τελειώσει με τον Ρουβίκωνα. «Ο δήμαρχος Τήνου συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν μπορείτε; Δεν θέλετε να το κάνετε σας, εμποδίζουν οι εκλεκτικές σας συγγένειες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη φράση του Νίκου Τόσκα ότι ο Ρουβίκωνας είναι «μωρό που μπουσουλάει» πρόσθεσε: «Αρα η μαμά θα το προστατεύσει με στοργή και προδέρμ».

«Σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό. Σταματήστε να διαχωρίσετε τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και σε εκείνη του συγκεντρωμένου πλήθους πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ για να συνεχίσει σε υψηλούς τόνους: «Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά να παραιτηθείτε. Αλλά δεν σας επιτρέπω να αφήσετε ξανά το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνετε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνετε τη φυσική βία των μνημονίων με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς κ. Τσίπρα προσθέτατε πάντα ένα «αλλά» όταν έδερναν τους δικούς μας βουλευτές και της Δημοκρατική Συμπαράταξης. Πάντα με έναν αστερίσκο».

Αόριστο ευχολόγιο το ολιστικό σχέδιο

Αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αποδόμησε λέγοντας ότι είναι ένα αόριστο ευχολόγιο και σε καμία περίπτωση ένας τολμηρός χάρτης μεταρρυθμίσεων

«Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο ολιστικό σχέδιο σας για την επόμενη μέρα. Το κάνατε στα κρυφά χωρίς να το θέσετε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να το φέρετε στην Βουλή. Είναι ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο υπάρχουν κάποιες αυτονόητες και σωστές μεταρρυθμίσεις με αρκετές ιδεοληπτικές εμμονές και με πολλές ασυγχώρητες γενικότητες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας συγκεκριμένος χάρτης τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει όχι μόνο το όραμα, αλλά λείπουν εφαρμοζόμενες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα, θα παράγουν πλούτο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο δανεισμό που θα πρέπει να κάνει η χώρα μετά τον Αύγουστο από τις αγορές αλλά και στην μη αποκλιμάκωση των επιτοκίων ανέφερε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές μοιάζει σαν βόλτα σε ναρκοπέδιο: «Στα τέλη Αυγούστου πράγματι τελειώνει ο ευρωπαϊκός ευνοϊκός δανεισμός αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία από σήμερα να ανιχνευθεί η επόμενη μέρα να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα και να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι γιατί κίνδυνοι υπάρχουν. Όταν μία χώρα σταμάτα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος η Πορτογαλία. Εσείς ως συνήθως πάτε ανάποδα στο ρεύμα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον ενημερώσει εάν η τεχνική συμφωνία της τετάρτης αξιολόγησης έκλεισε με επιπλέον δεσμεύσεις και χαρακτήρισε την καθαρή έξοδο που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας ως το νέο βρώμικο ψέμα του πρωθυπουργού

«Ενημερώστε μας σήμερα κύριε Τσακαλώτε πόσο νερό βάλατε και σε ποιο κρασί με αφορμή το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις που θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας ο οποίος θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια.

«Η καθαρή έξοδος το νέο βρώμικο ψέμα Τσίπρα»

«Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κύριου Τσίπρα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι «το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο απλώς μεταλλάσσεται και η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης, που θα περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας μας».

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ το οποίο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα μεγάλο κύμα αναπτυξιακών επενδύσεων. «Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ που εσείς λέγατε ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο» σημείωσε.

Θέτοντας το δίλημμα της επόμενης μέρας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Το δίλημμα της επόμενης μέρας είναι πολύ καθαρό, ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, ποιος μπορεί να βελτιώσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους. Θέλουμε οι έλληνες να ξαναπάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε ένα παράλληλο δείκτη προστασίας για τους αδύνατους. Θέλουμε το εγγυημένο εισόδημα να πάει στο ένα δις για 800 χιλιάδες συμπολίτες μας. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε Ελληνόπουλο. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές με κουκουλοφόρους τα πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες».

Η απάντηση στη Γεννηματά για εκλογές

Στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές και στις αιτιάσεις της ότι η ΝΔ περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν «ώριμο φρούτο» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος με χαμόγελο στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Εκλογές, λοιπόν, εκλογές. Δεν θα διαφωνήσουμε κυρία Γεννηματά, αν θα γίνουν σε έναν δύο ή τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε δύο χρόνια τις εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταφύγει στην κάλπη: «Κάντε κ. Τσίπρα επιτέλους το σωστό, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε λοιπόν στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση, μην τον δεσμεύετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία. Μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ χρόνων τον έχει κάνει ακόμα σοφότερο. Εμπιστευτείτε την κρίση του, σεβαστείτε την ετυμηγορία του, αφήστε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα γιατί αυτό αξίζεις στη χώρα. Αξίζουμε καλύτερα και σύντομα ο ελληνικός λαός να το αποδείξει στις κάλπες»

Τρολάρισμα για την πισίνα του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ο κ. Μητσοτάκης «τρόλαρε» τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ισπανία από την αγορά βίλας από τον επικεφαλής των Podemos, λέγοντας πως αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να έρθει για να τον βοηθήσει στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Αυτή τη φορά δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κυρίου Iglesias. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική εκστρατεία σας» είπε ειρωνικά.

«Συζητάτε ακόμη μυστικά τη «Μακεδονία του Ιλιντεν;»

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας και για το θέμα των Σκοπίων καλώντας τον κύριο Τσίπρα να δηλώσει στη Βουλή εάν επιμένει στο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν.

«Είστε υποχρεωμένος κ. Τσίπρα σήμερα να τοποθετηθείτε επίσημα για το απαράδεκτο όνομα Μακεδονία του Ιλιντεντ που όπως μας είπατε συζητήσατε με τον Σκοπιανό ομόλογό σας.

Πείτε μας ξεκάθαρα αν το έχετε ήδη απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ