Τι είναι το κοινό, αλλά τρομακτικό φαινόμενο της παράλυσης ύπνου - iefimerida.gr

Τι είναι το κοινό, αλλά τρομακτικό φαινόμενο της παράλυσης ύπνου

Διαταραχές ύπνου /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είστε έτοιμοι να πέσετε για ύπνο, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Τις περισσότερες φορές, απλά, θα κλείσετε τα μάτια σας. Κάποιες άλλες όμως σας έχει τύχει να σας συμβεί κάτι εξαιρετικά περίεργο... Και δεν είστε οι μόνοι.

Εκεί λοιπόν που είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και περιμένετε να κοιμηθείτε, νιώθετε να μην μπορείτε να μετακινήσετε καθόλου το σώμα σας, αισθάνεστε λίγο χαμένοι, με δυσκολία κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά, αλλά την ίδια ώρα αντιλαμβάνεστε πλήρως οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρά σας, βλέπετε τον σύντροφό σας να να ετοιμάζεται και αυτός για ύπνο, τον ακούτε να μιλάει στο τηλέφωνο, ακούτε και καταλαβαίνετε όσα ακούγονται από την τηλεόραση, αλλά και πάλι δεν μπορείτε να κουνηθείτε. Ούτε να αντιδράσετε ιδιαιτέρως.

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τρομακτικό σύμπτωμα της παράλυσης ύπνου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά κοινό.

Επηρεάζει έναν στους δυο και όσο κοινό είναι, είναι και άλλο τόσο τρομακτικό.

Τι είναι η παράλυση ύπνου

Η παράλυση ύπνου συμβαίνει όταν το σώμα γλιστρά μεταξύ ύπνου και συνείδησης. Αντιλαμβάνεστε πλήρως τι συμβαίνει γύρω σας, αλλά δεν μπορείτε να κουνηθείτε ή να μιλήσετε. Συνήθως σας συμβαίνει την ώρα που ξυπνάτε ή την ώρα που είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Σε μερικές περιπτώσεις, η παράλυση ύπνου μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις. Βασικά, εξακολουθείτε να ονειρεύεστε, να κοιμάστε, αλλά αισθάνεστε σαν να είστε ξύπνιοι.

Τι είναι το κοινό, αλλά τρομακτικό φαινόμενο της παράλυσης ύπνου | iefimerida.gr 0

Τι προκαλεί την παράλυση ύπνου

Η παράλυση ύπνου είναι αρκετά συνηθισμένη και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά μπορεί να είναι πιο πιθανό να την αντιμετωπίσετε εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή άλλες διαταραχές ύπνου. Η στέρηση του ύπνου, η κατάχρηση ουσιών ή οι πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Ουσιαστικά, η αιτία της παράλυσης του ύπνου είναι τυπικά μια δυσλειτουργία του REM. Για παράδειγμα, αν το σώμα σας είναι ακόμα σε ύπνο REM, αλλά ξυπνάτε ξαφνικά πριν τελειώσει ο κύκλος του σώματος, μπορεί να αισθανθείτε «ξύπνιος», αλλά το το σώμα σας να εξακολουθεί να κοιμάται.

Τι μπορείς να κάνεις

Η παράλυση του ύπνου είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική σαν γεγονός. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εμπειρία είναι περιστασιακή και δεν απαιτεί θεραπεία. Αλλά αν η παράλυση του ύπνου γίνει ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, μιλήστε με έναν γιατρό για να διαπιστώσετε εάν κάποια φάρμακα που λαμβάνετε ή κάποια άλλη συνήθεια που αποκτήσατε τελευταία κρύβονται πίσω από τη δική σας περίπτωση παράλυσης ύπνου.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ