Οταν 3 Ελληνες ανέβηκαν στο «USS Harry S. Truman» -24 ώρες στο θηριώδες αεροπλανοφόρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Οταν 3 Ελληνες ανέβηκαν στο «USS Harry S. Truman» -24 ώρες στο θηριώδες αεροπλανοφόρο [εικόνες]

Φωτογραφία: AP/  Mass Communication Specialist 3rd Class J. M. Tolbert
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πλωτή πολιτεία, κάπου στην ανατολική Μεσόγειο, για να μάτια λίγων. Τρεις Ελληνες είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στο αεροπλανοφόρο «USS HARRY S. TRUMAN», ένα από τα πλοία που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Πρόκειται για τους Γιάννη Χαδούλη, Αρη Μεσσήνη και Γουίλ Βασιλόπουλο, από το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αθήνα. Ο πρώτος περιέγραψε τη μοναδική εμπειρία σε blog, ενώ οι άλλοι δύο την κατέγραψαν με τον φακό της φωτογραφικής μηχανής και της κάμερας.

Εμειναν 24ωρες πάνω στο αεροπλανοφόρο. Το «USS HARRY S. TRUMAN», μαζί με αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό, έφτασαν στην ανατολική Μεσόγειο τον Απρίλιο. Επίσημα, τα αεροσκάφη του μετέχουν στην επιχείρηση εναντίον στόχων του ISIS στη Συρία.

Προτού ανέβουν στο αεροπλανοφόρο, πέρασαν από ιατρικό... κόσκινο. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν την ομάδα αίματος τους, πότε έκαναν το τελευταίο αντιτετανικό εμβόλιο, όπως και επίσης να αναφέρουν τραυματισμούς, αλλεργίες, επεμβάσεις και την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων.

Λίγες ημέρες αργότερα, απογειώθηκαν με ένα Greyhound από τη βάση της Σούδας, για να φτάσουν στη μυστική θέση του αεροπλανοφόρου, στην ανατολική Μεσόγειο. «Πάνω- κάτω ξέρουμε πού ήμασταν. Απλά δεν μπορούμε να το πούμε σε κανέναν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στο blog.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Αρης Μεσσήνης στο Instagram (πατήστε το βελάκι για να δείτε τις επόμενες)

On board the US aircraft carrier USS Harry S Truman in the eastern Mediterranean Sea. The Harry S Truman carrier strike group on May 3, 2018, began air operations in support of Operation Inherent Resolve, conducting flight operations against ISIS targets in Syria. The strike group includes a guided-missile cruiser and four guided-missile destroyers. Aris Messinis / AFP #photojournalism #photography #military #aircraftcarrier #jet #fighterjet #sea #war #usarmy

A post shared by Aris Messinis (@aris.messinis) on May 10, 2018 at 3:01am PDT

Η εμπειρία ξεκίνησε πριν καν αποβιβαστούν. Ο πιλότος του Greyhound έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες και πέρασε άλλες τρεις φορές πάνω από το αεροπλανοφόρο, προτού προσγειωθεί τελικά στο μήκους 330 μ. κατάστρωμα. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε ανακατευτεί πραγματικά και για τα καλά», σημειώνει.

Το πλοίο είναι μια μικρή πλωτή πόλη, των 5.500 ανθρώπων, στο οποίο σερβίρονται περίπου 17.000 γεύματα καθημερινά. «Περιμέναμε να βρούμε κάθε πιθανό μπέργκερ στο μενού. Αλλά υπάρχει αρκετή ποικιλία στο φαγητό. Πέρα από κοτόπουλο, μοσχάρι, ζυμαρικά και πατάτες, υπάρχει ένα καλά εφοδιασμένο salad bar, που έχει και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ως τοπική λιχουδιά, σύντομα θα φτάσει και φέτα, μας είπαν».

Οι κανονισμένες συνεντεύξεις με τα μέλη του πληρώματος είναι «στημένες» και μαγκωμένες, περιγράφει. Ενας από αυτούς φαίνεται τρομοκρατημένος. Και οι περισσότεροι επαναλαμβάνουν πόσο ενθουσιασμένοι είναι που βρίσκονται εκεί και κρατούν ασφαλείς τις ΗΠΑ. «Πρέπει συνεχώς να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι αυτοί οι νεαροί άνδρες και γυναίκες, με την απαλή φωνή, έχουν εκπαιδευτεί να σκοτώνουν».

Στο κατάστρωμα υπάρχουν επτά διαφορετικές ομάδες με ειδικότητες από τον ανεφοδιασμό και τη φόρτωση πυρομαχικών, μέχρι την παρακολούθηση για λόγους ασφαλείας. Και δεν κάνουν λάθος κινήσεις.

Αυτό το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένο να «απογειώνει» δύο αεροσκάφη κάθε 40 δευτερόλεπτα την ημέρα ή κάθε 60 δευτερόλεπτα τη νύχτα. Οι αξιωματικοί το αποκαλούν «μπαλέτο». Και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Το να πλησιάσει κάποιος την τουρμπίνα ενός F/A-18 Super Hornet, δεν είναι καλή ιδέα. Κανείς δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο κατάστρωμα χωρίς κράνος, τζάκετ και γυαλιά, αλλά εκείνοι που πλησιάζουν στο αεροσκάφος έχουν και μαντήλια στο πρόσωπο. «Μια φορά δεν καλύφθηκα πλήρως. Επεσα κάτω, όπως και ο άνθρωπος που ήταν πίσω μου», εξομολογήθηκε μέλος του πληρώματος.

Ο Χάρι Τρούμαν είναι «παντού» στο αεροπλανοφόρο που φέρει το όνομά του. Στο υπόστεγο, μέλη του πληρώματος γυμνάζονται σε στατικά ποδήλατα κάτω από τη φωτογραφία του. Στους ξενώνες υπάρχουν φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία, να κάνει ιππασία ως νεαρός αξιωματικός, να ψαρεύει ή να γιορτάζει τα γενέθλιά του. Και μία φράση που του είχε πει κάποτε ένας υποστηρικτής του, σε προεκλογική συγκέντρωση, είναι στη σημαία του αεροσκάφους: «Δωσ’τους κόλαση».

Ομως, κορυφαία όλων είναι η «Αίθουσα Τρούμαν». Ενα μικρό μουσείο, σχεδιασμένο ως μικρογραφία του Λευκού Οίκου, για τη ζωή του προέδρου, με αντίγραφα προσωπικών αντικειμένων του. Το πιο σημαντικό, ένα μικρό ροζ χαρτί. «Οι προτάσεις εγκρίθηκαν. Απελευθερώστε όταν είστε έτοιμοι». Είναι αντίγραφο της εντολής για τη ρίψη ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ