Κομισιόν: Θετική ατζέντα για τα αμερικανικά προϊόντα αν εξαιρεθούμε από τους δασμούς - iefimerida.gr

Κομισιόν: Θετική ατζέντα για τα αμερικανικά προϊόντα αν εξαιρεθούμε από τους δασμούς

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν μόνιμη εξαίρεση για τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου, τότε η ΕΕ προτίθεται να δεσμευτεί σε μια «θετική ατζέντα» για τα αμερικανικά προϊόντα.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου, η Σ. Μάλμστρομ ανέφερε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Όπως ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ, στην Ουάσινγκτον συζητήθηκαν η σημασία που έχει για την ΕΕ να λάβει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγωγές άνθρακα και χάλυβα, μετά την 1η Ιουνίου, καθώς και οι προτάσεις της ΕΕ για άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα - μετά την ομόφωνη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα.

«Επισήμανα ότι η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται τίποτα υπό καθεστώς απειλής, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει μια θετική ατζέντα, εφόσον εξαιρεθεί από τους δασμούς», ανέφερε η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ. Συνέχισε λέγοντας ότι στις λίγες ημέρες που απομένουν ως την 1η Ιουνίου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις από την πλευρά των ΗΠΑ ότι οι εξαίρεση από τους δασμούς που έχει δοθεί στην ΕΕ δεν θα συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει είτε ότι μετά την 1η Ιουνίου θα ισχύσουν οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου που έχει ορίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είτε ότι θα υπάρξουν "άλλου είδους περιοριστικά μέτρα" (π.χ. ποσοστώσεις στις εισαγωγές), εξήγησε η Σ. Μάλμστρομ.

Λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου, η Σ. Μάλμστρομ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται ικανοποιημένη από τις προτάσεις της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ