Κυβέρνηση: Καταδικάζουν για Μπουτάρη, «χαϊδεύουν» τον Ρουβίκωνα - iefimerida.gr

Κυβέρνηση: Καταδικάζουν για Μπουτάρη, «χαϊδεύουν» τον Ρουβίκωνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξακολουθεί να διχάζει η βίαιη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Συνέπεσε, μάλιστα, με την βίαιη εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και το θέμα που απασχολεί, σήμερα, τον δημόσιο διάλογο είναι: γιατί η κυβέρνηση καταδίκασε τόσο σθεναρά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, και ανακάλυψε αμέσως τους 4 υπευθύνους, ενώ οι υπεύθυνοι του Ρουβίκωνα τυγχάνουν εντελώς ευμενούς μεταχείρισης;

Στο θέμα αυτό απάντησε σήμερα ο υπουργός Προστασία του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων από τους συμμετέχοντες στην επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ απέρριψε την κριτική πως η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το θέμα του Ρουβίκωνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για «άνανδρη, τραμπούκικη, φασιστική επίθεση η οποία αποσκοπούσε να πλήξει τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και τις βασικές αρχές της ελεύθερης έκφρασης».

Χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν το Σάββατο ως πάγια τακτική των ακροδεξιών, οι οποίοι παρεισφρύουν σε εκδηλώσεις με εθνικό περιεχόμενο και με την ανοχή κάποιων που προσπαθούν να «εισπράξουν» από τέτοιες ενέργειες.
«Ήταν μια ειρηνική εκδήλωση που αφορούσε εθνικό θέμα, δεν περίμενε κανείς να υπάρξουν τέτοια έκτροπα« είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε, ελέω και της σημερινής ημέρας, πως δεν «πρέπει να ξαναδούμε καταστάσεις όπως η δολοφονία Λαμπράκη».


Ο Νίκος Τόσκας άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας «δεν πρέπει να ξεχνάμε πρακτικές και αντιλήψεις Σαμαρά, Μαλτάκου, Λαζαρίδη για το ποιος είναι ο συγγενής χώρος και τι ενέργειες έγιναν για συνεργασία με τον χώρο αυτό, όπως και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν καταδικάστηκαν με τον τρόπο που πρέπει».
Διευκρίνισε ότι δεν βλέπει τη ΝΔ πίσω από την επίθεση, όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει σε όλους τους χώρους τόξου να υπάρχουν καθαρές καταδίκες αυτών των πράξεων και αυτών που παρεισφρύουν σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες για εθνικά θέματα και προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν.


Επισήμανε ότι η δράση του ακροδεξιού χώρου είναι εμφανής, όμως άφησε εκ νέου αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «ένας μέρος είναι πολύ κοντά σε ακροδεξιές αντιλήψεις και δεν το κρύβει και πιστεύω ότι στον πυρήνα αυτής της παράταξης θα πρέπει να καταδικάζονται και αυτές οι αντιλήψεις».


Πρωτόγονη η πολιτική σκέψη του Ρουβίκωνα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε και για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνοντας ότι «μας κάνει κακό πολιτικά» και χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της ομάδας «γραφικές».
Έκανε, ακόμη, λόγο για «πρωτόγονη πολιτική σκέψη», ενώ απέρριψε τις κατηγορίες πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα.
Εξήγησε ότι έχουν γίνει 67 συλλήψεις και 120 προσαγωγές, ενώ μέλη του Ρουβίκωνα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
«Δεν είναι ατιμώρητος ο Ρουβίκωνας, κάνουμε ό,τι μπορούμε από αστυνομικής πλευράς και περιμένουμε να κάνει το ίδιο και η Δικαιοσύνη» είπε με νόημα ο υπουργός.

Αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε μια παρόμοια στάση: σκληρός για τον ξυλοδαρμό Μπουτάρη, ανεκτικός για το φαινόμενο Ρουβίκωνα:


O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για την επίθεση Μπουτάρη, την οποία χαρακτήρισε συγκυριακό γεγονός.

«Είναι καταδικαστέο αυτό που κάνει ο Ρουβίκωνας και το χειρότερο είναι ότι αυξάνει την αστυνόμευση της πόλης». δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.


Για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι παρατηρούνται δύο φαινόμενα: «Πρώτον υπάρχει μία ομάδα που επιτίθεται, όπως είχε συμβεί και κατά του κυρίου Ζουράρι και κατά του Νεοκλασικού που τελούσε υπό κατάληψη. Μάλλον πρόκειται για την ίδια ομάδα και μόνο με την καταστολή και την Δικαιοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί η δράση της. Δεύτερον υπάρχει και το φαινόμενο μιας γενικευμένης ανοχής σε τέτοια συμβάντα» τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό που συνέβη κατά του δημάρχου, φαίνεται ότι αρκετοί το παρακολουθούσαν χωρίς να επέμβουν ή τραβώντας βίντεο και όντες τελείως αμέτοχοι». συνέχισε.
«Δικαιοσύνη σημαίνει και αναλογικότητα. Αν η πράξη είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη κτλ δεν επιφέρει προφυλάκιση» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Στη Θεσσαλονίκη κάποια περιστατικά δείχνουν ότι υπάρχει ένα είδος όχι βαθέως κράτους αλλά "βαθιάς κοινωνίας". Το φαινόμενο αυτό όμως είναι συγκυριακό. Δεν στιγματίζει όμως μία πόλη». κατέληξε.

Πολιτικός πόλεμος για την επίθεση

Η επίθεση στον Γιάν νη Μπουτάρη αποτέλεσε πεδίο άγριας κόντρας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο κάνοντας επίθεση στη ΝΔ.
«Το δρόμο στη βία ανοίγει ένα ακραίο τμήμα της ΝΔ» δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. «Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» προσέθεσε, κάνοντας αναφορά και στην περίπτωση του δημάρχου Άργους.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ αναφέροντας πως η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση της Πειραιώς μάλιστα αναφέρεται ακόμα «Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία. Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τις λέξεις της πολιτικής, και της πολεμικής ακόμα, από το μαρσάρισμα του τρίκυκλου» απάντησε με τη σειρά της η κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς... μαρσάρισμα και όχι κήρυγμα μίσους το «θα τους τελειώσουμε», το γερμανοτσολιάδες κοκ.

Και το Κίνημα Αλλαγής όμως σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον για υποκρισία.
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε λες και προσγειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη και τίθεται το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός «ξέχασε τις εποχές που διαγκωνιζόταν με τη ΝΔ στον λαϊκισμό και στα αντιμνημονιακά συνθήματα»; «Να του θυμίσουμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε σε επιθέσεις και στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή; Φθάνει πια με την υποκρισία».

Xατζηδάκης: Στελέχη της ΝΔ όσοι χτύπησαν εμένα και τον Κουμουτσάκο;

Για παράξενη ανοχή στη βία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό που τη Δευτέρα αποπειράθηκε να επιρρίψει ευθύνες στη ΝΔ για την επίθεση του Σαββάτου στον Γιάννη Μπουτάρη.
«Είναι κωμικοτραγικά όσα είπε ο κ. Τσίπρας… Αυτοί που με χτύπησαν στην πλατεία Συντάγματος ήταν κι αυτοί στελέχη της ΝΔ; Αυτοί που χτύπησαν τον κ. Κουμουτσάκο σε αντίστοιχη εκδήλωση των Ποντίων ήταν κι αυτοί στελέχη της ΝΔ; Είναι απίστευτο θράσος να μιλάει έτσι ένας πρωθυπουργός μια σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Η ΝΔ, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, καταδίκασε τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή, δεν βάζει νερό στο κρασί της στην καταδίκη της βίας, δημοκρατία και βία είναι έννοιες ασύμβατες. «Πόσα "ναι μεν αλλά" ή και επιδοκιμασίες έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ σε φαινόμενα βίας;» διερωτήθηκε.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει ανοχή, υπηρεσιακά και πολιτικά, στον Ρουβίκωνα, που ασκεί βία και παραβιάζει συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα. «Μιλούν για ακτιβισμό ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τόσκας λέει για συμπεριφορές στα ‘’όρια της νομιμότητας’’» υπενθύμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ