Η ομιλία ύμνος στην αγάπη του ιερέα στο γάμο Χάρι-Μέγκαν που άφησε τους πάντες άφωνους [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ομιλία ύμνος στην αγάπη του ιερέα στο γάμο Χάρι-Μέγκαν που άφησε τους πάντες άφωνους [εικόνες]

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν μόνο λουλούδια, σταρς και γαλαζοαίματους, καθώς μέσω του λόγου του ο αιδεσιμότατος Μάικλ Κάρι, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, ξεφεύγοντας από την βασιλική παράδοση.

«Η αγάπη είναι ο δρόμος».

Ο Αμερικανός ιερέας, που διάλεξαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, μόνο τυχαία επιλογή δεν ήταν. Ο Κάρι είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός προεδρεύοντας επίσκοπος της κατά κύριο λόγο «λευκής» επισκοπικής εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Η ομιλία ύμνος στην αγάπη του ιερέα στο γάμο Χάρι-Μέγκαν που άφησε τους πάντες άφωνους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Κάρι εκφώνησε έναν ριζοσπαστικό λόγο, όπου ναι μεν έκανε αναφορές στην Βίβλο, ωστόσο, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η ομιλία του ήταν συγκλονιστική και κατάφερε να συνεπάρει, όχι μόνο τους παρευρισκομένους, αλλά και τον κόσμο που παρακολουθούσε live την τελετή. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα στο Twitter του πολιτικού του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος έγραψε πως ο Κάρι «θα τον κάνει να πιστέψει».

Στην συγκινητική του ομιλία, ύμνο της αγάπης, παρέθεσε κείμενα από την Αγία Γραφή μεταξύ άλλων μέρος της επιστολής του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, όπου μιλά για το δώρο της αγάπης που έχει τόσο μεγάλη αξία και ξεπερνά κάθε αρετή.

«Υπάρχει δύναμη στην αγάπη. Μην το υποτιμάτε. Όποιος έχει ερωτευτεί, ξέρει τι εννοώ. Αλλά σκεφτείτε την αγάπη σε οποιαδήποτε μορφή ή την εμπειρία της. Είναι καλό να αγαπάς και να εκφράζεις την αγάπη. Υπάρχει κάτι σωστό γι 'αυτό. Και υπάρχει ένας λόγος.

Ένα παλιό μεσαιωνικό ποίημα το λέει: "Όπου βρίσκεται η αληθινή αγάπη, ο ίδιος ο Θεός είναι εκεί».

«Υπάρχει δύναμη στην αγάπη. Η αγάπη μπορεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει, όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η δύναμή της μπορεί να ανυψώσει και να απελευθερώσει, όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

«Η αγάπη είναι η ίδια η φωτιά και η ενέργεια της πραγματικής ζωής!

Ο Δρ. Κινγκ είχε δίκιο: “Πρέπει να ανακαλύψουμε τη δύναμη της αγάπης, την λυτρωτική δύναμή της. Οταν το ανακαλύψουμε αυτό θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν νέο κόσμο. Η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος”», είπε μεταξύ άλλων.

"Love is the only way" - Meghan and Harry hold hands and smile through Reverend Michael Curry's address pic.twitter.com/ObeZe8iova

Η ομιλία ύμνος στην αγάπη του ιερέα στο γάμο Χάρι-Μέγκαν που άφησε τους πάντες άφωνους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Μάικλ Κάρι γεννήθηκε στο Σικάγο στις 13 Μαρτίου του 1953 και πήγε σχολείο στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης.

Στην αυτοβιογραφία του, Songs My Grandma Sang, μιλά για την ιστορία της οικογένειάς του που ήταν σκλάβοι στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Κάρι χειροτονήθηκε διάκονος τον Ιούνιο του 1978 και έξι μήνες αργότερα, ιερέας. Πριν οριστεί επίσκοπος στην Βόρεια Καρολίνα είχε βρεθεί στο Μέριλαντ και το Οχάιο. Το 2015, πρώτος μαύρος προϊστάμενος επίσκοπος της επισκοπικής εκκλησίας. Η επισκοπική εκκλησία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι μία από τις δύο αγγλικανικές εκκλησίες που επιτρέπει γάμους ομοφυλοφίλων και ο Κάρι στηρίζοντας αυτή την επιλογή δέχθηκε πολλές επικρίσεις.

Εκτός, από τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, ο Κάρι έχει μιλήσει ανοικτά για ζητήματα φυλετικής δικαιοσύνης, μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης.

«Για εκείνους που έχουν αισθανθεί και έχουν απορριφθεί από την εκκλησία εξαιτίας του ποιοι είναι, για εκείνους που έχουν αισθανθεί πως έχουν απορριφθεί από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, η εκκλησία μας ανοίγει τον εαυτό της στην αγάπη ως ένδειξη ελπίδας», έχει δηλώσει.

Τον Ιανουάριο, ανταποκρίθηκε στο κίνημα #MeToo, λέγοντας ότι η εκκλησία «πρέπει να εξετάσει την ιστορία της και να κατανοήσει καλύτερα πως χειρίστηκε ή όχι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατά τη διάρκεια των ετών».

Η ομιλία ύμνος στην αγάπη του ιερέα στο γάμο Χάρι-Μέγκαν που άφησε τους πάντες άφωνους [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Με πληροφορίες Guardian & The Sun

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ