Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής - iefimerida.gr

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας 17χρονος μαθητής έχει συλληφθεί ως ύποπτος για το νέο μακελειό σε λύκειο στο Σάντα Φε των ΗΠΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους -εννέα μαθητές και ένα καθηγητή- ενώ υπάρχουν και δώδεκα τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη στο Γκάλβεστον, ο ύποπτος ονομάζεται Δημήτρης Παγουρτζής 17 ετών και ήταν μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου στο Σάντα Φε.

Ο 17χρονος Δημήτρης Παγουρτζής ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως δράστης του μακελειού
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 1

Η Daily Mail μεταδίδει πως ο 17χρονος στις 30 Απριλίου πόσταρε στο Facebook φωτογραφία με μπλουζάκι που γράφει «Born to Kill».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως ακολουθούσε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τα όπλα, ενώ είχε αναρτήσεις με αγκυλωτούς σταυρούς.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 2
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 3
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 4
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 5
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 6
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 7
Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 8

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τέξα, ο νεαρός χρησιμοποίησε δύο όπλα, τα οποία ανήκουν στον πατέρα του που δεν γνώριζε ότι τα πήρε ο γιος του.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει έρευνα σε δύο σπίτια, όπου οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί και εκεί. Αλλωστε έφτιαξε ένα «κοκτέιλ μολότοφ» ο 17χρονος στο λύκειο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αλλά άλλαξεμ γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις Εντ Γκονζάλες είπε ότι ο ύποπτος, τον οποίο δεν κατονόμασε, έχει τεθεί υπό κράτηση ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο έχει προσαχθεί και ανακρίνεται. Και οι δύο πιστεύεται ότι ήταν μαθητές στο σχολείο αυτό.

Δείτε LIVE εικόνα από το σχολείο του Τέξας

Ολα ξεκίνησαν το πρωί (τοπική ώρα) στο Σάντα Φε, όταν ένοπλος με καραμπίνα εισέβαλε σε τάξη καλλιτεχνικών και πυροβόλησε μια μαθήτρια στα πόδια.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης άρχισε στη συνέχεια να πυροβολεί «παντού». Μάλιστα, φώναξε «Έκπληξη» στους μαθητές προτού αρχίσει να πυροβολεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

«Πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στο σχολείο και γύρω από αυτό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εξουδετέρωσή τους» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η σχολική περιφέρεια.

Το λύκειο στη Σάντα Φε έχει αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι μαθητές κλειδώθηκαν στις τάξεις τους.

Santa Fe High School on lockdown after a situation with an active shooter on campus. Witnesses say the shooting took place in an art class on campus between 7:30 and 7:45 a.m.
LIVE COVERAGE: https://t.co/lUUGfKCRsj pic.twitter.com/v28UIsMffX

Ο ήχος των πυροβολισμών σκόρπισε τον τρόμο στο λύκειο της Σάντα Φε του Τέξας λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά και τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται μαθητές να εκκενώνουν το κτίριο ενώ βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύσσονταν στον χώρο.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 10

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες μαθητών

Μια μαθήτρια είπε στο τοπικό δίκτυο ABC ότι γύρω στις 7.45 χτύπησε ο συναγερμός και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τις τάξεις. Κάποιοι νόμισαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και κρύφτηκαν, μαζί με τους καθηγητές τους, στον χώρο κοντά στο σχολείο.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 11

Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. "Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού", πρόσθεσε.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 12

Μια άλλη μαθήτρια, η Ντακότα Σρέιντερ, είπε στο κανάλι Fox ότι η 17χρονη φίλη της τραυματίστηκε στο πόδι από τις σφαίρες.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 13

Οι μαθητές στο Λύκειο Σάντα Φε του Τέξας είχαν μόλις μπει στις τάξεις τους για να ξεκινήσουν το μάθημα όταν σήμανε ο συναγερμός, ακούστηκαν πυροβολισμοί κι εκείνοι το έβαλαν στα πόδια για να σωθούν από άλλο ένα μακελειό σε αμερικανικό σχολείο.

"Ήθελα να φροντίσω τους φίλους μου αλλά ήξερα ότι έπρεπε να φύγω από εκεί" είπε η 15χρονη Κόρτνεϊ Μάρσαλ που είδε τον ένοπλο να μπαίνει στην τάξη των καλλιτεχνικών και να ανοίγει πυρ. "Ήξερα ότι το παιδί πίσω μου ήταν νεκρό", πρόσθεσε.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 14

Ο μαθητής Ζακ Γουόφορντ είπε ότι βρισκόταν στην τάξη του, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η σφαγή. Ο καθηγητής του έτρεξε στον διάδρομο και σήμανε τον συναγερμό ενώ οι συμμαθητές του οχύρωναν την πόρτα για ασφάλεια. "Στην πλευρά (του σχολείου) όπου συνέβη υπάρχουν μόνο τρεις-τέσσερις τάξεις" είπε ο Γουόφορντ. "Στην άλλη πλευρά ήταν περίπου 1.000 μαθητές. Ξέραμε ότι με τον ήχο του συναγερμού θα έβγαιναν έξω με ασφάλεια", είπε.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 15

Η δευτεροετής Ντακότα Στρέιντερ περιέγραψε στους δημοσιογράφους πώς ξέσπασε πανικός όταν οι καθηγητές είπαν στους μαθητές να το βάλουν στα πόδια. "Μόλις σήμανε ο συναγερμός όλοι άρχισαν να τρέχουν. Και το επόμενο πράγμα που ακούς είναι "μπουμ, μπουμ, μπουμ" και έτρεξα όσο γρηγορότερα μπορούσα για να κρυφτώ και τηλεφώνησα στη μητέρα μου" είπε η μαθήτρια.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 16

Ένα αγόρι αφηγήθηκε ότι έτρεξε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα και μετά, καθώς συνεχίζονταν οι πυροβολισμοί, πήδηξε στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού.

Ο Ντέιμον Ρέιμπον είπε ότι ο ίδιος και ο καθηγητής του είδαν τον ένοπλο αφού άκουσαν πολλούς δυνατούς θορύβους και έβγαλαν τα κεφάλια τους από την πόρτα της τάξης. "Φορούσε μαύρη καμπαρντίνα, ήταν κοντούλης, κρατούσε μια κοντόκανη καραμπίνα", περιέγραψε.

Μια μαθήτρια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από το μακελειό στο σχολείο της γιατί "συμβαίνουν παντού". "Ανέκαθεν ένιωθα ότι στο τέλος θα συνέβαινε κι εδώ. Δεν αιφνιδιάστηκα, μόνο φοβήθηκα", είπε το κορίτσι.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το συμβάν.

Η Σάντα Φε των 13.000 κατοίκων απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Χιούστον. Στο συγκεκριμένο λύκειο φοιτούν περί τους 1.400 μαθητές.

Ελληνας ο δράστης του μακελειού στο Τέξας -Ο 17χρονος Δημ. Παγουρτζής | iefimerida.gr 17
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ