Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Θα έχεις την τύχη του Καντάφι αν δεν συμφωνήσεις για τα πυρηνικά» - iefimerida.gr

Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Θα έχεις την τύχη του Καντάφι αν δεν συμφωνήσεις για τα πυρηνικά»

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα έχει την τύχη του Καντάφι κι η χώρα του θα «αποδεκατιστεί» αν δεν προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκστόμισε την απειλή ερωτηθείς αν η πρόσφατη πρόταση του συμβούλου του Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αποτελέσει το «Λιβυκό μοντέλο» σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα στην επικείμενη σύνοδο Τραμπ Κιμ. Το μοντέλο αυτό αναφερόταν στη συμφωνία του Μουαμάρ Καντάφι τον Δεκέμβριο του 2003 να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ήταν τότε σε εμβρυικό στάδιο και να επιτρέψει την αποστολή στις ΗΠΑ φυγοκεντρητών ουρανίου. Αλλά, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί την εν λόγω συμφωνία και θεώρησε ότι το «Λιβυκό μοντέλο» αναφερόταν στην επέμβαση το 2011 του ΝΑΤΟ στη Λιβύη υπέρ των ανταρτών, που οδήγησε τελικά στη θανάτωση του Καντάφι κοντά στην πόλη της Σύρτης.

«Αυτό το μοντέλο, αν δείτε αυτό το μοντέλο με τον Καντάφι ήταν πλήρης αποδεκατισμός. Αποδεκατίσαμε τη χώρα. Ποτέ δεν είπαμε στον Καντάφι “θα σου παράσχουμε προστασία. Μπήκαμε μέσα και τον αποδεκατίσαμε. Και το ίδιο κάναμε και στο Ιράκ. Αυτό το μοντέλο θα επαναληφθεί, το πιθανότερο, αν δεν κάνουμε μια συμφωνία. Αλλά αν κάνουμε συμφωνία, πιστεύω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι πολύ, πολύ χαρούμενος», είπε ο Τραμπ υπονοώντας ότι θα διασφαλιστεί η επιβίωση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ αν ο Κιμ δεχθεί τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η συμφωνία που εκείνος επιζητά θα προστατεύει τον Κιμ: «Θα είναι εκεί, θα κυβερνά τη χώρα του, η χώρα του θα είναι πολύ πλούσια. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πολλά και αυτός είναι πρόθυμος... να κάνει επίσης πολλά και πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή σχέση, εφόσον γίνει η συνάντηση και εφόσον προκύψει κάτι απ’ αυτή. Θα λάβει προστασία που θα είναι πολλή ισχυρή».

Αναλυτές εκτιμούν ότι με τα σχόλιά του ο Τραμπ απειλεί να τινάξει τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου στον αέρα. «Είναι μάλλον η λάθος στιγμή για να εκτοξεύει κανείς απειλές, τρεις εβδομάδες πριν τη σύνοδο», σχολίασε ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Τζόελ Γουίτ.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ έρχονται σε μια περίοδο που είναι αμφίβολο αν θα γίνει η συνάντηση Τραμπ-Κιμ καθώς η Πιονγιάνγκ αντέδρασε οργισμένα στις δηλώσεις του Τζον Μπόλτον ότι θα πρέπει να καταστρέψει άμεσα και πλήρως το πυρηνικών της οπλοστάσιο. Ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο Κιμ δεν είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο με «μονομερείς» στόχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ