Οι κρυφές σελίδες στο ημερολόγιο της Αννα Φρανκ: Σεξ, πονηρά αστεία και «ένοχα» μυστικά [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι κρυφές σελίδες στο ημερολόγιο της Αννα Φρανκ: Σεξ, πονηρά αστεία και «ένοχα» μυστικά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα νέα μέσα της τεχνολογίας χρησιμοποίησαν οι ειδικοί που συνεργάστηκαν με Μουσείο της Άννας Φρανκ, αποκρυπτογραφώντας και δίνοντας στην δημοσιότητα δύο νέες σελίδες από το ημερολόγιό της.

Το ημερολόγιο που έκανε γνωστή την νεαρή Εβραία σε κάθε γωνιά του κόσμου, περιέγραφε την ζωή της, καθώς και σκέψεις της καθώς κρυβόταν από του Ναζί.

Η ίδια μάλιστα είχε κρύψει κάποιες σελίδες με καφέ χαρτοταινία, έτσι ώστε να κρύψει όσα πράγματα δεν ήθελε να μάθει η οικογένειά της, πράγμα που μέχρι πρότινος εμπόδιζε και τους ειδικούς να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Στην συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Αννα Φρανκ στην Ολλανδία

Ωστόσο, μέσω των νέων τεχνικών, το περιεχόμενο των δύο νέων σελίδων αποκαλύφθηκε, περιλαμβάνοντας πονηρά αστεία, καθώς και σκέψεις της για το σεξ.

Tα τολμηρά κείμενα γράφτηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 1942, λίγο καιρό αφότου η 13χρονη Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μετακόμισαν στην κρυψώνα τους για να γλιτώσουν από διωγμούς.

Οι κρυμμένες σελίδες ξεκινούσαν ως εξής:

«Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη χαλασμένη σελίδα για να γράψω «βρώμικα αστεία», έγραψε σε μια σελίδα με μερικές φράσεις που είχε σβήσει και πρόσθεσε τέσσερα τέτοια αστεία που ήξερε.

Ενα πανομοιότυπο ημερολόγιο με αυτό της Αννας Φρανκ


Η ίδια έγραψε κάποιες σειρές σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, γράφοντας πως θα ήταν αν έπρεπε να κάνει μία σχετική κουβέντα με κάποιον άλλον.

Η 13χρονη Φρανκ έκανε μάλιστα στην σελίδα της αναφορά και σε πόρνες, για τις οποίες, όπως έγραψε σε άλλο σημείο, της είχε μιλήσει ο πατέρας της.

«Η Άννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με έναν αφοπλιστικό τρόπο», δήλωσε ο Ρόναλντ Λέοπολντ, του Μουσείου - Σπιτιού της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ. «Αλλωστε όπως κάθε έφηβη, είναι περίεργη για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Οι κρυφές σελίδες στο ημερολόγιο της Αννα Φρανκ: Σεξ, πονηρά αστεία και «ένοχα» μυστικά [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το δικό του σχόλιο άφησε και ο Frank van Vree, διευθυντής του Ινστιτούτου Niod, που βοήθησε στην «αποκρυπτογράφηση» των σελίδων μέσα από νέες φωτογραφίες που λήφθηκαν το 2016.

«Οποιοσδήποτε διαβάσει τα αποσπάσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα, δεν θα μπορέσει να κρύψει ένα χαμόγελο, καθώς τα «βρώμικα αστεία» είναι κλασικά μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν. Αλλωστε η Άννα ήταν πάνω από όλα ένα καθημερινό κορίτσι».

Οι κρυφές σελίδες στο ημερολόγιο της Αννα Φρανκ: Σεξ, πονηρά αστεία και «ένοχα» μυστικά [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ενα από τα αστεία της μάλιστα σύμφωνα με το BBC ήταν το εξής:

«Ξέρετε γιατί τα κορίτσια της γερμανικής Βέρμαχτ βρίσκονται στην Ολλανδία; Ως στρώματα για τους στρατιώτες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Μουσείο της Άννας Φρανκ επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το έφηβο κορίτσι είχε γράφει για το σεξ, ενώ εκτός αυτού υπάρχουν κείμενα για την περίοδό της και τη σεξουαλικότητα.


Οσο για την απόφαση να δημοσιευτούν αυτές οι σελίδες, κάτι που προφανώς δεν θα ήθελε η Αννα Φρανκ να γίνει, το μουσείο είπε πως το ημερολόγιό της, αρχικά έχει καταγραφεί στην UNESCO ως έγγραφο παγκόσμιας κληρονομιάς, κατά δεύτερον έχει σημαντικό ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και κατά τρίτον είναι δεδομένο πως οι νέες σελίδες «δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την Άννα».

Οι κρυφές σελίδες στο ημερολόγιο της Αννα Φρανκ: Σεξ, πονηρά αστεία και «ένοχα» μυστικά [εικόνες] | iefimerida.gr 4

«Με το πέρασμα των χρόνων, η Φρανκ μεγάλωσε και έγινε το παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, και η Άννα ως κορίτσι όλο και περισσότερο μένει στο παρασκήνιο», αναφέρει σε ανακοίνωση το μουσείο.

Τα αδημοσίευτα κείμενα φέρνουν τη γεμάτη περιέργεια και από πολλές απόψεις αναπτυγμένη για την ηλικία της έφηβη, ξανά στο προσκήνιο».

Υπενθυμίζεται πως η Άννα Φρανκ κρύφτηκε σε μυστικά παραρτήματα του γραφείου του πατέρα της στις 5 Ιουλίου του 1942, περίπου έναν μήνα αφότου της είχαν δώσει ένα ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της.

Έζησε εκεί με την οικογένειά της και τους φίλους τους, τους Βαν Πελ, μέχρι που τους ανακάλυψαν, δύο χρόνια αργότερα.

Ο πατέρας της Αννα Φρανκ, ο μόνος επιζήσαντας της οικογένειας  από το Αουσβιτς

Το πώς τους βρήκαν συνεχίζει να παραμένει μυστήριο, αν και λέγεται πως τους κατέδωσαν.

Η Άννα Φρανκ πέθανε από μία ασθένεια, σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945.

Ο πατέρας της, που ήταν ο μόνος από την οικογένεια που επέζησε, δημοσίευσε το ημερολόγιό της το 1947.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ