«Αν φύγει ο Σαρκοζί θα χάσω τον ήρωά μου» λέει ο σκιτσογράφος της Monde - iefimerida.gr

«Αν φύγει ο Σαρκοζί θα χάσω τον ήρωά μου» λέει ο σκιτσογράφος της Monde

Νικολά Σαρκοζί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έδω και 25 χρόνια τον βασανίζει με το πενάκι του στο πρωτοσέλιδο της «Monde». Τώρα που οι δημοσκοπίσεις δείχνουν τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να εγκαταλείπει το Ελιζέ, ο σκιτσογράφος Ζαν Πλαντιρέ ή αλλιώς Πλαντί, δηλώνει πως «μελαγχολεί» τώρα που ο ήρωάς του ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

«Ως σκιτσογράφος, θα χάσω έναν σπουδαίο χαρακτήρα», λέει ο Πλαντί στο πρακτορείο Reuters. Ο σκιτογράφος της Monde τονίζει πως απεχθάνεται την πολιτική του Γάλλου Προέδρου, ομολογεί όμως πως νιώθει για αυτόν ένα είδος τρυφερότητας. Και πως θα του λείψει πολύ αν χάσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και εγκαταλείψει, όπως έχει προαναγγείλει, την πολιτική.

«Είμαι όμως ένας από τους λίγους που πιστεύει πως έχει ακόμα πιθανότητες να επανεκλεγεί. Ο,τι είναι καλό για μένα δεν είναι απαραίτητα καλό και για τη δημοκρατία!» αναφέρει με σαρκασμό.

Ο Πλαντί συνηθίζει να σχεδιάζει τον Σαρκοζί κωμικά κοντό, με τετράγωνο κεφάλι και σκαμμένα μάτια. Καμιά φορά εξέχει η γλώσσα του, σημάδι αυτοσυγκέντρωσης ή βλακείας. Άλλες φορές έχει ένα χωνί στο κεφάλι παραπέμποντας στις εποχές που έκαναν στους ψυχικά ασθενείς λοβοτομή. Οταν ήταν ακόμα υπουργός, τον παρουσίαζε συχνά ως ιντριγκαδόρο Ιζνογκούντ ενώ όταν η Γαλλία έχασε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πλαντί σχεδίασε έναν μουσκεμένο Σαρκοζί, κρεμασμένο από σκοινί μπουγάδας με τρία μανταλάκια σε σχήμα Α.

Μάλιστα Προ ημερών, όταν μια δημοσκόπηση εμφάνισε τον Γάλλο Πρόεδρο να ξεπερνά για πρώτη φορά τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο εκλογικό γύρο, ο Πλατνί σκίτσαρε τον Σαρκοζί με παιδικό κοστουμάκι να βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στον Ολάντ κρατώντας το χέρι της Κάρλα.

«Για μένα, ο Σαρκοζί είναι ακριβώς όπως τον σχεδιάζω», λέει ο Πλαντί ο οποίος όλως περιέργος έχει συναντήσει μόνο μια φορά τον Σαρκοζί τη δεκαετία του 1970, όταν ο μελλοντικός Πρόεδρος ήταν απλώς ένας συντηρητικός ακτιβιστής φοιτητής. Δεν χρειάστηκε παραπάνω - ο Πλαντί τον θυμάται ως «ιδιαίτερα ενοχλητικό».

«Κόντεψα να τον σκοτώσω», τόσο με κούρδισε. Ενα παιδάκι ήταν, και εντούτοις τόσο φαντασμένος». Ηταν η αρχή μιας υπέροχης ιστορίας αγάπης και μίσους.

Το πιο αστείο επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών ήταν όταν ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως «μιλάει από τα βάθη τού είναι του». Ο Πλαντί τότε τον σκίτσαρε με μύγες να κυκλώνουν το κεφάλι του, σαν να τις τραβάει η οσμή εντοσθίων. Ακόμη και τώρα θυμάται τα οργισμένα τηλεφωνήματα από το Προεδρικό Μέγαρο, συχνά με αφορμή τις μύγες. «Μια φορά ζωγράφισα 15 μύγες. Με φώναξε ο διευθυντής και μου είπε, κοίτα, ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα κάνεις περισσότερες από τρεις. Την άλλη φορά σχεδίασα 10 και μου έβαλε τις φωνές: Πλαντί, συμφωνήσαμε τρεις!» λέει γελώντας.

«Αν φύγει ο Σαρκοζί θα χάσω τον ήρωά μου» λέει ο σκιτσογράφος της Monde | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ