Αδειάζει η κλεψύδρα για την παραμονή του ΔΝΤ -Παραμένει «θολό» το τοπίο για το Χρέος - iefimerida.gr

Αδειάζει η κλεψύδρα για την παραμονή του ΔΝΤ -Παραμένει «θολό» το τοπίο για το Χρέος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τέλος του μήνα, το αργότερο στην αρχή του Ιουνίου, το ΔΝΤ θα ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα κι όπως εκτιμά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη χθεσινή κόντρα στις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες αποχώρησης του είναι αυξημένες.

«Δεν πήγε καλά η συζήτηση Γερμανίας- ΔΝΤ για το Χρέος. Το Βερολίνο βάζει βέτο στον αυτόματο μηχανισμό, χωρίς ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ το ΔΝΤ λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μετρήσιμο άρα δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους», σημείωσε ο αξιωματούχος, παρατηρώντας ότι το κλίμα αλλάζει ή μάλλον ανατρέπεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. «Το ροκάνισμα του χρόνου φέρνει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος. Δεν είναι πλέον θέμα Τόμσεν (το θέμα του Χρέους) άρα δεν μπορεί να στήσει παιχνίδι με το Βερολίνο» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και το ζήτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Εξαρτάται από τι επεκτάσεις θα πάρουμε, τι επαναγορά ακριβού Χρέους θα κάνουμε, τι επιστροφές ANFA- SMP θα πάρουμε», απάντησε ο αξιωματούχος στο ερώτημα για το πώς θα εκλάβουν οι αγορές το ότι το Χρέος δεν θα έχει τη σφραγίδα βιωσιμότητας του Ταμείου. Αυτό που τονίζουν, πάντως, αναλυτές είναι ότι οι αγορές έχουν λίγο ως πολύ τιμολογήσει το ενδεχόμενο εξόδου του Ταμείου και αυτό που θα μετρήσει είναι το πόσο πειστικό και αξιόπιστο θα είναι το «πακέτο» μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους.

Όσον αφορά στην καυτή πατάτα των περικοπών στις συντάξεις, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν είναι ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις ψηφισμένες μειώσεις, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει κι αν δεν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός για το Χρέος.

Στόχος και εκτίμηση είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup της 24ης Μαίου και κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων στις 21 Ιουνίου, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι είναι δυνατή και η συνολική συμφωνία με Χρέος- επιτήρηση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στα τεχνικά κλιμάκια υπάρχει διάθεση επίλυσης όλων των διαφορών, δεν βάζουν πρόσθετα θέματα, ενώ αισιοδοξία υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και τις αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ πρόγραμμα χρέος Βερολίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ