Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; - iefimerida.gr

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένα αγαπημένο θέμα των tabloid: Ο βασιλικός γάμος θα φέρει μια τεράστια ώθηση την οικονομία της χώρας.

Μέρη του βρετανικού Τύπου υποδηλώνουν με βεβαιότητα πως ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το Σάββατο θα ωφελήσει την οικονομία της χώρας με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών.

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; | iefimerida.gr 0

Οι έμποροι λιανικής αναμένεται να δουν μια άνοδο στα έσοδα τους από τους θαυμαστές και τους καλεσμένους που αγοράζουν γαμήλια βασιλικά αναμνηστικά αλλά και φαγητά και ποτά για πάρτι.

Ωστόσο, η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως τα μεγάλα βασιλικά γεγονότα δεν αποφέρουν τελικά τόσα πολλά έσοδα όσα θα ήθελαν οι επιχειρήσεις.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην θέσουμε ένα κατώτατο όριο στα πιθανά κέρδη» λέει ο Χάουαρντ Άρκερ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου EY ITEM. «Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ορισμένες από τις δαπάνες λιανικής πώλησης μπορεί να αλλάξουν μόνο από τις δαπάνες για άλλα αντικείμενα».

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; | iefimerida.gr 1

Αν η ιστορία επαναληφθεί, ο βασιλικός γάμος δε θα αποφέρει τελικά τόσο μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011, δεν οδήγησε σε αισθητή αύξηση της οικονομίας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έλαβαν μία επιπλέον ημέρα άδεια όταν ο Γουίλιαμ, ο μεγαλύτερος αδερφός του Χάρι και δεύτερος στη σειρά για τη διαδοχή του θρόνου, παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 2011. Αν εξαιρέσει κανείς τα έξοδα που έκαναν οι εργαζόμενοι εκείνη την ημέρα, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη άνοδο στην οικονομία.

Η PwC εκτιμά πως ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ είχε ως αποτέλεσμα έσοδα ύψους 107 εκατομμυρίων λιρών από πρόσθετες δαπάνες: Ένα καλό ποσό για τους λιανοπωλητές, αλλά λιγότερο από τ ο4% του ποσού που δαπανήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Black Friday, την πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών του έτους.

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; | iefimerida.gr 2

Θα επέλθει μαρασμός;
Και κάθε υπερβολική σπατάλη σε αυτό τον μήνα μπορεί να ακολουθηθεί από πτώση τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του ONS δείχνουν πως οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2011 και έπεσαν τον επόμενο μήνα.

Οι παμπ αναμένεται να είναι πιο γεμάτες χάρη στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει σε όλες τις παμπ να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τη 1 π.μ. την Παρασκευή και το Σάββατο, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες 11 μ.μ., λόγω του γάμου.

Αλλά το πόσο το επιπλέον αλκοόλ θα βοηθήσει στην οικονομία είναι δύσκολο να το κρίνει κανείς, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια αθλητικά γεγονότα του Ηνωμένου Βασιλείου – ο τελικός του ποδοσφαίρου – πέφτει την ίδια μέρα.

Καμία εκτόξευση του τουρισμού
Δεν υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών ή στις δαπάνες κατά τον τελευταίο βασιλικό γάμο. Ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2011, δεν άλλαξε τίποτα και περίπου 500.000 Βρετανοί επωφελήθηκαν από την πρόσθετη ημέρα αδείας για να φύγουν από τη χώρα.

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; | iefimerida.gr 3

Παρόμοιο πρότυπο αναμένεται αυτή τη φορά. Δεν έχει σημειωθεί αισθητή αύξηση του αριθμού των κρατήσεων στις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο για το γάμο, σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Τελικά θα κερδίσουν εκατ. ή όχι οι Βρετανοί από το βασιλικό γάμο; | iefimerida.gr 4

Οι αναλυτές αναμένουν πως οποιαδήποτε άνοδος στις επισκέψεις των βασιλικών θαυμαστών θα αντισταθμιστεί από την επιθυμία άλλων τουριστών να μείνουν μακριά από τα πλήθη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ