Προς σαλαμοποίηση πάει η λύση στο Σκοπιανό (NovaMakedonija) -«Οχι», λέει η ΝΔ - iefimerida.gr

Προς σαλαμοποίηση πάει η λύση στο Σκοπιανό (NovaMakedonija) -«Οχι», λέει η ΝΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με «αστερίσκους» και αιρέσεις σφραγίζεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η συμφωνία για το «ονοματολογικό» των Σκοπίων.

Τη σφραγίδα αναμένεται να βάλουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Τσίπρας και Ζάεφ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στη Σόφια την Πέμπτη 17 Μαΐου, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Όμως το μείζον ζήτημα της ισχύος της ονομασίας (μάλλον NovaMakedonija) erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και για διεθνή χρήση, καθώς επίσης και η συνταγματική προς τούτο κατοχύρωση, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει υπό αίρεση, με την σκοπιανή πλευρά να «δεσμεύεται» ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 2 χρόνων, επειδή δεν υπάρχει χρόνος (ούτε κυβερνητική πλειοψηφία...) για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Ο σκόπελος που υπάρχει, μια αυριανή κυβέρνηση δηλαδή να αλλάξει με απλή πλειοψηφία την συμφωνία που θα προκύψει τώρα, η Ελλάδα θεωρεί ότι θα τον αποφύγει με την ρητή δέσμευση ότι η συμφωνία αυτή θα έρθει στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) οι οποίοι και θα την «εγγυηθούν». Ψάχνει, μ’ άλλα λόγια, διασφαλίσεις ότι η συμφωνία θα καταστεί πλήρης, νομικά δεσμευτική, ισχυρή και.... πολιτικά διαχειρίσιμη, από τώρα, ώστε να μην μπορεί ν’ ανατραπεί εξ’ αιτίας εσωτερικών πολιτικών αλλαγών στα Σκάπια, ή αναδίπλωση από πλευράς κυβέρνησης Ζάεφ.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται ακόμα το ζήτημα της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το δικαίωμα veto, οι εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς και οι ρήτρες απόσυρσης των δύο πλευρών. Ανοιχτά, ως προς τις διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν παραμένουν το όνομα της γλώσσας και θέματα που αφορούν το εμπόριο.

Στην ουσία, δηλαδή, δεν ικανοποιείται «εδώ και τώρα» καμιά από τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας (αλυτρωτισμός, γλώσσα και εθνότητα), αλλά τα ζητήματα αυτά μαζί με το όνομα με δεσμευτική ρήτρα erga omnes, θα λυθούν οριστικά μα σε μια διετή μεταβατική περίοδο. Υπό την αιγίδα, υποτίθεται, ΟΗΕ και συμμάχων και εταίρων...

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η μέχρι τώρα δέσμευση του Ζάεφ ότι η όποια συμφωνία με την Αθήνα θα τεθεί πρώτα προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας είναι πολύ δύσκολο να περάσει. Αυτό σημαίνει πως ο Ζάεφ ίσως υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και να εισέλθει σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ. Παράλληλα,μΜια συμφωνία με διετή μεταβατική περίοδο θα δώσει χώρο και χρόνο στον Ζάεφ να προετοιμάσει το έδαφος για να προχωρήσει με επιτυχία στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γείτονα χώρα, ο Ζάεφ σκέφτεται μέχρι και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα την ένταξη ή όχι στις ευρωατλαντικές δομές.

Πρακτικά, πρόκειται για μιαν ακόμη «ενδιάμεση συμφωνία» (σ’ αυτήν που υποτίθεται ότι ισχύει σήμερα, αλλά η ΠΓΔΜ την έχει κατ’ εξακολούθηση παραβιάσει στο έπακρο...), που απλώς θα διευκολύνει την άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (αφού θα έχει τυπικά «λυθεί» το ονοματολογικό....) και την συνέχιση (γιατί ήδη έχουν αρχίσει) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Σκοπίων. Μια συμφωνία, όμως, που θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα και τους εταίρους και συμμάχους (που πιέζουν...) να ικανοποιήσει, αλλά και στο εσωτερικό να μπορέσει να «θριαμβολογήσει» για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει την χώρα για περισσότερα από 25 χρόνια...

ΝΔ για Σκοπιανό: Δεν συμφωνούμε να τα δίνει όλα η Ελλάδα και να παίρνει σε δόσεις

Είναι προφανές ότι τέτοια συμφωνία δεν περνάει στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε χθες να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές, τοποθετώντας και πάλι την αλλαγή του Συντάγματος ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ και η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του κόμματός της, που αποκλείουν την οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία.

«Είναι προφανές ότι μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές που εμφανίζουν την ελληνική πλευρά να αποδέχεται, να δίνει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και να παίρνει με δόσεις, τη συμμόρφωση στο πεδίο του erga omnes. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, όπως υπάρχει μέχρι τώρα στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι αυτό που προτείνει η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις. Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει επαναλαμβάνω ότι φαίνεται ότι, ελληνική πλευρά η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία, και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί», δήλωσε την Δευτέρα, 14 Μαίου, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν την «Εστία»

Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ τόνιζαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, κυβερνητικές πηγές.

Διέψευδαν έτσι, ως ερμηνείες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σημερινό δημοσίευμα της «Εστίας» με τίτλο «Ελευθέρας FYROM στο ΝΑΤΟ με ρήτρα διεθνούς ευθύνης».

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων». «Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» σημειώνουν.

«Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια λύση σαλαμοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ