Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης [εικόνες & βίντεο]

Τα λεγόμενα «Ελευθέρια»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την 98η επέτειο από την ενσωμάτωση της πόλης στον ελληνικό κορμό, τα λεγόμενα «Ελευθέρια».

Νωρίτερα το πρωί οι δύο άντρες βρέθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουν την επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη της πόλης, Άνθιμου.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρει το e-evros.gr, κατευθύνθηκαν στην πλατεία του φάρου πλησίον του μνημείου της Δόμνας Βιζβύζη, για έπαρση της σημαίας και επιμνημόσυνη δέηση σε ανάμνηση της ημέρας της απελευθέρωσης της πόλης.

Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τέρενς Κουίκ ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της πόλης.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και άλλα κομματικά στελέχη της περιοχής.


14η Μαΐου 1920 - Η απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης.

Η πόλη αποκτά το πρώτο της Ελληνικό όνομα, Νέαπολη, το οποίο όμως δεν θα το κρατήσει για πολύ γιατί οι τοπικές αρχές την ξαναβαφτίζουν Αλεξανδρούπολη προς τιμή του βασιλιά Αλεξάνδρου ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Ανδριανούπολη πέρασε από την περιοχή.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η Αλεξανδρούπολη προσφέρει στέγη στους διωγμένους από την Σμύρνη, Μικρασιάτες. Μετά την υπογραφή και της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 έρχεται η επικύρωση της συνθήκης του Νεϊγύ και η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. (υποχρεώνοντας όμως την άνευ όρων παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους)

Από εκεί και μετά αρχίζει ξανά η αναγέννηση της Αλεξανδρούπολης με μεγάλους πνευματικούς ηγέτες. (Θεόδωρο Καστανό, Αθανάσιο Σπανό, Αχιλλέα Σαμοθράκη κ.λ.π.).
Η ανάπτυξη συνεχιζόταν μέχρι το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ξανά την κατοχή της πόλης από τους Βούλγαρους, με καινούργιες καταστροφές και διωγμούς.
Η απελευθέρωση έρχεται με τον πρώτο υφυπουργό Γενικό Διοικητή, Αλέξανδρο Παπαθανάση, και η Αλεξανδρούπολη ξαναβρίσκει το χρώμα και τους ρυθμούς της και μάλιστα εξελίσσετε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της πόλης και συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και σήμερα.

Μάλιστα, στα «Ελευθέρια» φέτος παρευρίσκεται και μεγάλη χορεία πολιτικών στελεχών, η μεγαλύτερη ίσως που έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη.


πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο: e-evros.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ