Ετινγκερ: Αναγκαία η ευελιξία και η προβλεψιμότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ - iefimerida.gr

Ετινγκερ: Αναγκαία η ευελιξία και η προβλεψιμότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπίνων Πόρων και προϋπολογισμού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι αναγκαίο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας και της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας που απαιτείται για να στηριχθούν μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές επενδύσεις ή μεγάλες υποδομές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, Γκίντερ Ετινγκερ.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στους προϋπολογισμούς της ΕΕ που ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωνει ότι η ευελιξία και η ικανότητα ανταπόκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ προκειμένου να προσαρμόζεται σε αναδυόμενες προτεραιότητες ή απρόβλεπτες καταστάσεις αποτελούν σημαντικά στοιχεία των προβληματισμών της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).

Εξετάζονται μέσα όπως τα μη διατεθέντα αποθέματα στο πλαίσιο του ΠΔΠ ή ειδικά μέσα που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν πάνω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ. Η ικανότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις θα πρέπει, ωστόσο, να βασιστεί σε μια ποικιλία μέσων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δαπανών μέσω της αντιστοίχησης των πόρων με τις ανάγκες.

Αυτή η αυξημένη ευελιξία μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την απλούστευση της διάρθρωσης των προγραμμάτων, προκειμένου να μπορεί η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να μετατοπίζει τη χρηματοδότηση γρήγορα, στο πλαίσιο προγραμμάτων ή μεταξύ προγραμμάτων και μεταξύ ετών, με σκοπό τη διάθεση των χρηματοδοτικών πόρων ακριβώς εκεί όπου χρειάζονται και τη διασφάλιση της καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής να λαμβάνει θέση επί άλλων θεσμικών οργάνων και οργανισμών, και επί ενεργειών που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Υποστηρίζει, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κατά τη διενέργεια των ελέγχων του στο πλαίσιο της τρέχουσας εντολής του.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή, το ΕΕΣ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανανέωσαν το 2016 τη συμφωνία τους σχετικά με τη συνεργασία και τους κανόνες βάσει των οποίων το ΕΕΣ διενεργεί τους ελέγχους του» καταλήγει ο κ. Ετινγκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έτινγκερ προϋπολογισμός ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ