«Βόμβα» ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου - iefimerida.gr

«Βόμβα» ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς ψήφισε χθες το βράδυ το ΣτΕ.

Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.

Δυσαρέσκεια για τις διαρροές

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν οι εκ νέου διαρροές του αποτελέσματος της διασκεψης στο ΣτΕ, καθώς όπως λένε δικαστικές πηγές, η απόφαση δεν έχει την τελική μορφή της, δεδομένου πως για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να καθαρογραφεί.

Η δυσαρέσκεια αφορά όμως και στο γεγονος ότι η υπόθεση αφορά όλους τους συνταξιούχους και, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν πρέπει να κυκλοφορούν αποσπασματικές διαρροές οι οποίες «μπερδεύουν» τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, ακολουθούν εντός των ημέρων και άλλες διασκέψεις για άλλα σκέλη του νόμου Κατρούγκαλου.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφοριες, το βέβαιο είναι ότι αφαιρεί επιχειρήματα από την κυβερνητική φαρέτρα, καθώς η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί με τους θεσμούς το ζητημα των περικοπών. Η κρίση του ΣτΕ περί συνταγματικοτητας δεν βοηθά σε αυτόν τον δρόμο...

Μέχρι στιγμής, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της ισότητας. Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ