Κάνναβη: Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την παγκόσμια πίτα των 63,5 δισ.$ - iefimerida.gr

Κάνναβη: Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την παγκόσμια πίτα των 63,5 δισ.$

Φωτογραφίες: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών παίζει «ξύλο» με τη γερμανική WirtschaftsWoche για το αν το Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι «κουρελόχαρτο» και για το αν οι Γερμανοί γνωρίζουν τι εστί φαρμακευτική κάνναβη, στοιχεία και εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 1,5 δις ευρώ που προσδοκά η Αθήνα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των δισεκατομμυρίων της συγκεκριμένης αγοράς.

Αφήνοντας στην άκρη το κατά πόσο ο ελληνικός σχεδιασμός στηρίζεται σε στοιχεία, δεδομένα και μελέτες, η διεθνής βάση δεδομένων Statista, που έχει πρόσβαση σε στοιχεία άνω των 22.500 πηγών, αποτυπώνει στο χαρτί μια πρόβλεψη αύξησης ή μάλλον «έκρηξης» των πωλήσεων κάνναβης παγκοσμίως, από τα 14,3 δις δολάρια στα 63,5 δις δολάρια το 2024!

Κάνναβη: Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την παγκόσμια πίτα των 63,5 δισ.$  | iefimerida.gr 0

Σε ειδικό αφιέρωμα του το Business Insider, εστιάζοντας στην αμερικανική αγορά, που χαρακτηρίζεται από διαφόρων ταχυτήτων νομικά πλαίσια, τα οποία ποικίλουν από Πολιτεία σε Πολιτεία και διαφοροποιούνται από το εάν πρόκειται για φαρμακευτική ή ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, υπολογίζει ότι το 2017 οι πωλήσεις της νόμιμης μαριχουάνας έφτασαν στα 9,7 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 33% μέσα σε μια χρονιά, ενώ σε ειδική μελέτη για τη βιομηχανία κάνναβης από την Arcview, η πρόβλεψη είναι ότι οι πωλήσεις μόνο στη Βόρεια Αμερική θα φτάσουν στα 24,5 δις δολάρια ως το 2021.

«Εκτός από τα κρυπτονομίσματα, απλά δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία που να αλλάζει τόσο γρήγορα όσο ο κλάδος της κάνναβης», παρατηρεί ο επικεφαλής της Arcview, ενώ σε ανάλογη μελέτη του Frontier Financial Group για την αμερικανική αγορά, μόνο οι πωλήσεις φαρμακευτικής κάνναβης ως το 2025 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν 13,2 δις δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κάνναβη τζίρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ