Βίκτορ Ορμπαν: Η εποχή «της φιλελεύθερης δημοκρατίας» είναι παρελθόν - iefimerida.gr

Βίκτορ Ορμπαν: Η εποχή «της φιλελεύθερης δημοκρατίας» είναι παρελθόν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ναυάγιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας έκανε λόγο ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του νέου κοινοβουλίου, μετά την επανεκλογή του.

«Έχουμε αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, που ναυάγησε, με τη χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με εγγυήσεις για την ελευθερία των ανθρώπων, την ασφάλεια», υποστήριξε ο Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, ενώ είχε διατελέσει και πρωθυπουργός στο διάστημα 1998-2002.

«Στηρίζει το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο του ενός άνδρα και της μιας γυναίκας, κρατάει μακριά τον αντισημιτισμό και δίνει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

Όρμπαν: Η ΕΕ να εγκαταλείψει τους εφιάλτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης

Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει τους «εφιάλτες» των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης δεσμευόμενος να προασπιστεί τις χριστιανικές αξίες του έθνους του και να αγωνιστεί εναντίον των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. «Θα αντιταχθούμε στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών… και θα αγωνιστούμε για την προστασία των συνόρων» σημείωσε. «(Η ΕΕ) πρέπει να εγκαταλείψει τους ψευδαισθητικούς εφιάλτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Ως πρώτο βήμα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για το θέμα της μετανάστευσης».

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην μετά-κομμουνιστική ιστορία της Ουγγαρίας υποσχέθηκε ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και θα αντιστρέψει τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας στο δημογραφικό. Ο λαϊκιστής Όρμπαν είναι γνωστός για το αυταρχικό του στυλ διακυβέρνησης και τον ευρωσκεπτικισμό του, αλλά στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της βουλής παραδέχθηκε: «Χρειαζόμαστε την ΕΕ και η ΕΕ μας χρειάζεται».

Το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, σάρωσε στις εκλογές του περασμένου μήνα αποσπώντας 133 από τις συνολικά 199 έδρες της Βουλής κι έχει πλέον τη δυνατότητα να προβεί σε αλλαγή του Συντάγματος. Αλλά τις εβδομάδες μετά την ψηφοφορία βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις, καθώς οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για αδιαφανή χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας κι ότι με τον έλεγχο που ασκεί στα κρατικά ΜΜΕ εξασφάλισε ένα σημαντικό εκλογικό πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ουγγαρία Βίκτορ Όρμπαν ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ