Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: IntimeNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα έφθασε το μεσημέρι (15:00) της Τετάρτης, το πριγκηπικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο

Για την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και η πρεσβευτής της Βρετανίας.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Αγνωστο Στρατιώτη

Ο πρίγκιπας Κάρολος αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια επιθεώρησε τα στρατιωτικά αγήματα. Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε λίγο μετά τις 15:40 ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του.

Οι δύο άνδρες είχαν «θερμή» χειραψία, αλλά και έναν ολιγόλεπτο διάλογο πριν καθίσουν στο σαλόνι του Μεγάρου για τις καθιερωμένες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Σημαντικό κρίκο στην «αλυσίδα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, στην Ελλάδα.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για Ελευθερία και Δημοκρατία και υπογράμμισε τον ρόλο του λόρδου Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε, την ιδεολογία περί κράτους- έθνους, που υποστήριξε, καθώς και την καταλυτική συνδρομή του Κόδριγκτον, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η έκβαση της οποίας, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες σε δυο Παγκόσμιους Πολέμους και διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες, γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι και οι δυο χώρες μας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη.

Ειδική αναφορά έκανε και στις ελληνικές ρίζες του Καρόλου, μέσα από τον πατέρα του, και τόνισε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή και σημείωσε ότι μόνο θερμά λόγια έχει να πει για τη μακρά σχέση των δυο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Ανέφερε, επίσης, ότι στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο συναντούν πάρα πολλούς Έλληνες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αυστραλία, ενώ τόνισε ότι έχει επισκεφθεί ιδιωτικά πολλές φορές την Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του για την παρούσα επίσκεψη. Υπενθύμισε, ακόμη, τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιερουσαλήμ πριν από δυο χρόνια και ευχήθηκε στο μέλλον να έχουν πολλές ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούν.

Το πριγκιπικό ζεύγος θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:30 για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα δώρα

Μία έκπληξη επιφύλαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον πρίγκιπα Κάρολο, κατά την παραδοσιακή ανταλλαγή δώρων, όταν τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συλλέκτης βρήκε και έδωσε στην προεδρία το προσκλητήριο της βάφτισης του πρίγκιπα Φίλιππου- πατέρα του Κάρολου και συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ- που είχε γίνει στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα, τον Οκτώβριο του 1921. Πέρα από αυτό όμως, βρήκε και το μενού της δεξίωσης της βάφτισης, αλλά και την ανακοίνωση του δήμου Κέρκυρας για το γεγονός. Ολα αυτά, τα προσέφερε στον Κάρολο ο κ. Παυλόπουλος.

Μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις να σερβιριστεί το ίδιο μενού στο αποψινό επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Ουαλίας δώρισε στον κ. Παυλόπουλο 6 πορσελάνινα πιάτα, κατασκευασμένα στο εργαστήριο της βασιλικής αυλής, αλλά και μία φωτογραφία του Κάρολου με τη σύζυγό του. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του δώρισε και έναν επίχρυσο αμφορέα μινωικής τέχνης.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Το τετ α τετ με Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός, πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνμεργασία μας», είπε ο πρωθυπουργός, με τον πρίγκιπα Κάρολο να αναφέρει από πλευράς του: «Είμαι βαθιά ευγνώμων στην Ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και τη στήριξη της και πιστεύω οτι θα συνεχίσουμε ταυτή τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά το θέμα ασφάλειας και μετανάστευσης και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Είπε επίσης ότι νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη για την ελληνική κυβέρνηση που έχει στηρίξει τη χώρα του και ότι ελπίζει ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον πρίγκιπα Κάρολο «Θα επισκεφτώ το Λονδίνο τον επόμενο μήνα έπειτα από πρόσκληση της κυρίας Μέι». O Eλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ λέγοντας μιλάει ελληνικά καλύτερα και από εμάς τους ίδιους! Ο Πρίγκιπας τόνισε ότι είναι ευγνώμων για την υποδοχή αλλά και πως έχει… ξεχάσει την προηγούμενη επίσκεψή του γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια!

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7

Την Πέμπτη στις 10:10 το πρωί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ανεπίσημη συνάντηση έχει προγραμματιστεί μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου και του προέδρου Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 9
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 10

Το πρόγραμμα του πριγκιπικού ζεύγους

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του Καρόλου και της Καμίλας στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Κρήτη συγκεκριμένα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλούσιο τόσο από την άποψη ότι είναι γεμάτο, όσο και για την ποικιλία των επισκέψεων και δραστηριοτήτων του ζεύγους.

Πέρα από τις επαφές με τους πολιτικούς, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία, μνημεία, πλοία, αλλά και κοινωνικές δομές, ενώ η τριήμερη επίσκεψή τους θα κλείσει με τη συμμετοχή τους σε ένα πραγματικό κρητικό γλέντι που θα στηθεί προς τιμήν τους στο χωριό Αρχάνες της Κρήτης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης είχαν σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την Πέμπτη θα έχουν με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σήμερα θα δοθεί προς τιμήν του επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν την έναρξη του γεύματος ο πρίγκιπας Κάρολος θα ξεναγηθεί στον πρώτο όροφο του του Προεδρικού Μεγάρου όπου βρίσκονται τα βασιλικά πορτραίτα.
Στο γεύμα θα δώσει το παρών η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ελάχιστοι υπουργοί (Καμμένος, Κονιόρδου, Κατρούγκαλος και ίσως Κοτζιάς), εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων. Παρούσες και οι σύζυγοι των Παυλόπουλου, Τσίπρα, Βούτση και Μητσοτάκη (Σίσσυ Παυλοπούλου, Περιστέρα Μπαζιάνα, Αγγελική Παπάζογλου και Μαρέβα Μητσοτάκη).

Όσο για την Πέμπτη μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί βρετανικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, το θωρηκτό Αβέρωφ αλλά και την Τριήρη «Ολυμπιάς» και το συμμαχικό νεκροταφείο, ενώ η σύζυγός του Καμίλα θα επισκεφθεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα το Μουσείο Μπενάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα μαθητών με θέμα το παιδικό βιβλίο στη Μονή Καισαριανής, ενώ θα συναντήσει και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το μεσημέρι κατά τη δεξίωση που θα δοθεί για το πριγκιπικό ζεύγος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, θά έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με τα μέλη της πρώην βασιλικής ελληνικής οικογένειας, τους γιους του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Παύλο και Νικόλαο.
Κάρολος και Καμίλα την Παρασκευή θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθούν την Κνωσσό (ζήτησαν να μην κλείσει για τους τουρίστες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους) και εν συνεχεία μια δομή προσφύγων, μια τοπική μονάδα παραγωγής κρασιού και λίγο πριν αναχωρήσουν για Βρετανία θα συμμετέχουν στο γλέντι που θα στηθεί.

Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 12
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 13
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 14
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 15
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 16
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 17
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 18
Πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα -Ολα όσα έγιναν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 19

Κουίκ σε Κάρολο: «Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -Τον αποστόμωσε ο πρίγκιπας»

Με μία ατάκα ποδοσφαιρικού περιεχομένου επέλεξε ο Τέρενς Κουίκ να καλωσορίσει τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα.

Κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών συστήθηκε στον πρίγκιπα της Ουαλίας αναφέροντας δύο πράγματα: το όνομά του και το γεγονός ότι είναι υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Κάρολος γέλασε, αλλά έδωσε αμέσως αποστομωτική απάντηση στον Τέρενς Κουίκ. «Η Σίτι τα πάει λίγο καλύτερα», του είπε, θέλοντας να του θυμίσει ότι εκείνη ήταν η ομάδα που έφερε τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας στο Μάντσεστερ φέτος και όχι η Γιουνάιτεντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ