Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ -Για τον αγωγό East Med [βίντεο] - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ -Για τον αγωγό East Med [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις αρχικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη, πέρα από την κοινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, στη Λευκωσία.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών

Αγωγός και τουρκικές προκλήσεις

Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ προωθήθηκε\ περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος, όπως σημειώνεται, θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Επίσης, θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

«Σε πολιτικό επίπεδο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία» ανέφερε στη δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Παράλληλα θα γίνουν και τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών- Τηλεπικοινωνιών, ενώ θα υπογραφούν τριμερείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο East–Med είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, το οποίο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσε να περάσει στην Ευρώπη είτε υποθαλάσσια στην Ελλάδα μέσω του East–Med είτε από την Τουρκία -λύση που θα είχε το μικρότερο κόστος- είτε από σταθμούς υγροποιημένου αερίου με τάνκερ.

Πάντως ενδέχεται να συζητηθεί η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Νετανιάχου: Είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως πάρα πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Τσίπρας: Η Άγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών

Θα συμφωνήσω με όσα είπε ο Μπέντζαμιν πριν για το ανθρώπινο κεφάλαιο , η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και όλοι μπορούν να νιώθουν σαν το σπίτι τους, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χρειάζεται μια δίκαιη λύση, δυο κρατών, αναφορικά με το παλαιστινιακό, και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

«Εκφράσαμε την στήριξη μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η Άγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών « και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν είναι καινοτόμο- και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα και πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια των τριών χωρών στο πλαίσιο της συνεργασίας.

«H τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. #CYGRIL #PartnersForOurFuture pic.twitter.com/jEQYqwkEem

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η κυπριακή Αστυνομία, από το αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι τη Λευκωσία, για την τριμερή Σύνοδο των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Στο αεροδρόμιο και στο προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία βρίσκονται οι δορυφορικές μονάδες της Αστυνομίας. Ελικόπτερα της Δύναμης περιπολούν από αέρος, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής, από το αεροδρόμιο μέχρι την Λευκωσία.

Μέσα και έξω από το προεδρικό μέγαρο βρίσκονται ένοπλοι αστυνομικοί. Επίσης, εντός του προεδρικού μεγάρου είναι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονική αψίδα για τον έλεγχο των εισερχομένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Κύπρος ισραήλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ