Οι Ιταλοί λαϊκιστές πιέζουν για εκλογές τον Ιούλιο- 5 Αστέρια και Λέγκα δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση τεχνοκρατών - iefimerida.gr

Οι Ιταλοί λαϊκιστές πιέζουν για εκλογές τον Ιούλιο- 5 Αστέρια και Λέγκα δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση τεχνοκρατών

O επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τροχιά προεκλογικής εκστρατείας εισήλθε το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα να στηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Από σήμερα δίνουμε τη μάχη της εκλογικής καμπάνιας και θα μιλήσουμε στο λαό για τα ψέμματα αυτών των δύο μηνών», είπε ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος, που κατηγορεί τους αντιπάλους του -και ειδικά τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά- ότι κοιτάζουν μόνον τα συμφέροντά τους.

Αλλά και ο τελευταίος απέρριψε την ιδέα μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία ζητώντας να στηθούν και πάλι οι κάλπες στις 8 Ιουλίου.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να αποφύγει μια ψηφοφορία το καλοκαίρι, φοβούμενος μεταξύ άλλων ότι πολλοί πολίτες θα απουσιάζουν στις παραλίες. Αλλά ακόμη κι αν γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο θα προκύψουν προβλήματα για την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού.

Αν επιλεγεί η λύση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες που θα ορίσει ο Πρόεδρος και δεν θα έχουν δικαίωμα να κατέβουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

«Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος (80%) να μην εισακουστεί η έκκληση του Ματαρέλα από τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν μια “ουδέτερη” κυβέρνηση», επισημαίνει ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, προσθέτοντας: «Τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων όσο και η Λέγκα είπαν ότι δεν θα στηρίξουν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση και ζήτησαν πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο. Αν τα δύο αυτά κόμματα επιμείνουν σ’ αυτή τη θέση, τότε η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο κυβέρνηση δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

Το μόνο μεγάλο κόμμα, το οποίο στηρίζει την ιδέα του Ματαρέλα είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. «Ελπίζουμε η έκκληση του Προέδρου να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να εισακουστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο εκτελών χρέη αρχηγού του PD, Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Κατά τον Πίκολι το πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να αυξήσει τη στήριξη προς τα λαϊκιστικά κόμματα. «Είναι επίσης θέμα χρόνου να ξαναρχίσει η κουβέντα για ένα πιθανό δημοψήφισμα για το ευρώ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ