Αντιπαράθεση για πρόωρες εκλογές και... Β’ Αθηνών - iefimerida.gr

Αντιπαράθεση για πρόωρες εκλογές και... Β’ Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια άτυπη και άγνωστου τέλους προεκλογική εκστρατεία έχει μπει η χώρα.

Η οποία δείχνει περισσότερο να εξυπηρετεί την κυβέρνηση (η οποία και μόνο έχει την δυνατότητα προκήρυξης εκλογών), από την μια επιτρέποντάς της να επαναλαμβάνει τα περί «εξάντλησης της τετραετίας», κι’ από την άλλη να προσεγγίζει βολιδοσκοπικά, για εν δυνάμει συνεργασία, το «Κίνημα Αλλαγής». Είτε... ολόκληρο, είτε με κάποιες από τις «συνιστώσες» του. Να σταθμίζει συγκυρίες και προοπτικές, να δημιουργεί συνθήκες, και να διατηρεί πάντα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Γιατί, μπορεί όπως δείχνουν τα πράγματα το πιθανότερο σενάριο να μιλάει για πρόωρες κάλπες Οκτώβρη-Νοέμβρη του ‘18, αλλά επ’ αυτού ουδείς στοιχηματίζει. Ούτε καν, προσώρας, ο κ. Τσίπρας....

Εκπληξη το αίτημα Γεννηματά

Είναι γεγονός, ότι η πρόταση της κ. Γεννηματά για προσφυγή στις κάλπες πριν από την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο, προς στιγμήν αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση σε «αντιφατικές προτάσεις» της κ. Γεννηματά, από την μια να ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα», κι’ από την άλλη , σύμφωνα με την επιστολή που πρόσφατα έστειλε στα κόμματα, επιμένει για την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και να ολοκληρωθεί στην διάρκεια της παρούσης Βουλής, ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική...

Παρά ταύτα, το Μαξίμου... καλοείδε την αντίδραση που σημειώθηκε εντός του «Κινήματος Αλλαγής» στην πρόταση για άμεσες εκλογές. Κυρίως από την πλευρά του «Ποταμιού», όπου εκτός του ίδιους του Σταύρου Θεοδωράκη, την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι βουλευτές Λυκούδης, Δανέλλης (που λέγεται ότι ήδη «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ) και Μαυρωτάς. Ένα «Κιν. Αλ.» συσπειρωμένο και με καλές επιδόσεις, συμφέρει περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη (για μετεκλογική σύμπραξη, σε περίπτωση μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας), παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Που, μάλιστα, γνωρίζει ότι η όποια εκλογική δύναμη έχει απομείνει στην «κεντροαριστερά», δεν επιθυμεί την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Επιχειρήματα για εκλογές τον Νοέμβριο

Πάντως, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, «βλέπει» εκλογές τον Νοέμβριο του 2018, μετά την «έξοδο» από το μνημόνιο και πριν αρχίσουν να ισχύουν τα δεινά ψηφισμένα μέτρα (μείωση συντάξεων) από 1/1/2019-στην ουσία δηλαδή, τις περικοπές θα τις δουν τα εκατομμύρια των συνταξιούχων με τις καταβολές του μηνός Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του ξέρουν ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας θα είναι εκρηκτικές-παρά το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προαναγγελμένα! Όπως επίσης ξέρουν ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου του ‘19, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να καταποντιστεί εξ αιτίας της λαϊκής αγανάκτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνάει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, που κανονικά λήγει η θητεία. Θα μεσολαβήσουν νωρίτερα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον χωρίς...«θριαμβευτικά» αποτελέσματα για την κυβέρνηση, οπότε ο κ. Τσίπρας, έχοντας υποστεί δυο απανωτές ήττες, θα συρθεί σε μια στρατηγική συντριβή στις βουλευτικές εκλογές.

Στους σχεδιασμούς και τους στρατηγικούς προβληματισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, «παίζει» και το προεκλογικό χαρτί ( αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2018) να αφήσει να... εννοηθεί ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η πιθανότητα (που θα εμφανίζεται ως βεβαιότητα!) να αναβληθούν οι ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων! Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή στρώνουν τον δρόμο τα... μασημένα λόγια τόσο του κ. Τσακαλώτου, όσο και του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, ότι «εν όψει της τελικής αξιολόγησης, δεν είναι δυνατόν να συζητούνται αναβολές εφαρμογής ψηφισμένων μέτρων...». Αφήνοντας να αιωρείται... άρρητα η πιθανότητα σχετική φιλολαϊκή απόφαση, να παρθεί μετά την αξιολόγηση. Και ,πάντως, να... εξαγγελθεί πριν από τις εκλογές. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος των συγκεκαλυμμένων «υποσχέσεων», κινήθηκε χθες και η κ. Φωτίου, που δήλωσε στον Σκάϊ, «αφήστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και βλέπουμε μετά...»

Ο εφιάλτης της περικοπής συντάξεων

Στην πραγματικότητα, η μη εφαρμογή των μέτρων από 1/1/2019, είναι πρακτικά αδύνατη, και μια τέτοια απονενοημένη μικροκομματική κίνηση (την οποία, πάντως, φοβούνται οι Ευρωπαίοι δανειστές...) θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία της χώρας. Πρώτον, επειδή όλο το «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα μέχρι το 2022, έχει συνταχθεί και συνομολογηθεί με τους δανειστές στην δημοσιονομική παραδοχή ότι οι συντάξεις θα περικοπούν όπως έχει συμφωνηθεί.

Και, δεύτερον, διότι μία τέτοια μονομερής κίνηση από πλευράς Ελλάδος θα «εκτιμηθεί» και αποτιμηθεί... δεόντως από τις αγορές, στις οποίες από τον Οκτώβριο και μετά θα καταφεύγει η χώρα για να καλύπτει τις ανάγκες της. Κάποια στιγμή (και σύντομα...) τα «αιματοβαμμένα πλεονάσματα» θα εξαντληθούν. Και τότε, με τις αγορές μοναδικό καταφύγιο, θα γίνει κατανοητό αυτό που πολλοί (με πρώτο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρα) επεσήμαναν ως εθνικό κίνδυνο, την λάθος επιλογή δηλαδή του κ. Τσίπρα για επικοινωνιακούς λόγους της...«καθαρής εξόδου» να μην ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Σήμερα, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του το λάθος αυτό το αναγνωρίζει και ο κ. Τσακαλώτος...

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Έτσι, οι... ροκαμβολικές σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο του ‘18, να τις κερδίσει η ΝΔ (έστω και με ισχνή αυτοδυναμία...) και το κόστος της εφαρμογής των μέτρων (και κυρίως των περικοπών στις συντάξεις...) να το φορτωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος έχοντας στον πολύ κοντινό του ορίζοντα τις ευρωεκλογές (τον Μάιο του ‘19) και με τον φόβο πιθανής «τιμωρίας» της ΝΔ σ’ αυτές, πολύ δύσκολα-κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ- θα επιχειρήσει τις άμεσες μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται. Και, επιπροσθέτως, μπροστά του και σύντομα θα βρίσκονται δυο ακόμη «σκόπελοι», των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και της Προεδρικής εκλογής από την Βουλή, τον Ιανουάριο του 2020.

Να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση ισχνής πλειοψηφίας της ΝΔ, ή αδυναμίας συγκρότησης κοινοβουλευτικής διακομματικής δύναμης (180 ψήφοι) για ν’ αλλάξει από τις μεθεπόμενες κι’ όλας εκλογές νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, πιθανότατη εμπλοκή στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα σημάνει προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική! Οπότε όλες οι... παράφρονες μεταβλητές θα εμφανισθούν στο πολιτικό σκηνικό!

Το σπάσιμο της Β' Αθηνών

Σ’ αυτό όλο το... αλισβερίσι και τις τροχιοδεικτικές βολές που ρίχνονται ένθεν κακείθεν, η κυβέρνηση έριξε την αποσπασματική πρόταση-δόλωμα για το «σπάσιμο» της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Η κ. Σπυράκη, από πλευράς ΝΔ, την απέρριψε χαρακτηρίζοντάς την... αποσπασματική και παραπλανητική-και επέμεινε ότι ο Μητσοτάκης ως κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την αλλαγή του εκλογικό νόμου για τις μεθεπόμενες εκλογές-ίσως προσβλέποντας σε μετεκλογική συνεργασία επ’ αυτού με το Κιν. Αλ. Ο δε κ. Λεβέντης, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής (υπό τη προϋπόθεση της πλήρους κατάργησης και όχι απλής μείωσης του «μπόνους» των εδρών) αλλά κατά του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ