Ντομπρόβσκις: Η εποπτεία των κρυπτονομισμάτων απαιτεί διεθνή συντονισμό - iefimerida.gr

Ντομπρόβσκις: Η εποπτεία των κρυπτονομισμάτων απαιτεί διεθνή συντονισμό

Διεθνή συντονισμό απαιτεί η αγορά κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκθεση των Ευρωπαίων επενδυτών στα κρυπτονομίσματα είναι περιορισμένη και κυμαίνεται στο 4%-5% των παγκόσμιων συναλλαγών σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖA, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την προστασία των επενδυτών με ρυθμιστικούς κανόνες στη χρήση κρυπτονομισμάτων, σημείωσε ότι οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση σχετιικά με τους κινδύνους και πρόσθεσε:

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των εικονικών νομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain. Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, οι ευρωπαϊκές συναλλαγές με Bitcoin θεωρείται ότι περιορίζονται περίπου στο 4-5 % των παγκόσμιων συναλλαγών, πράγμα που υποδηλώνει ότι η έκθεση των Ευρωπαίων επενδυτών στις παγκόσμιες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και στην μεταβλητότητά τους είναι επίσης σχετικά περιορισμένη.

Ο βαθμός στον οποίο οι κανονιστικές διατάξεις της ΕΕ εφαρμόζονται στα εικονικά νομίσματα εξαρτάται τόσο από τη φύση τους όσο και από τα χαρακτηριστικά τους. Η εθνική νομοθεσία είναι συχνά εκείνη που καθορίζει τελικά τον ορισμό ενός χρηματοοικονομικού μέσου.

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές αξιολογούν κατά πόσον και με ποιον τρόπο οι αρμόδιες εθνικές αρχές εφαρμόζουν τις ενωσιακές χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις στα εικονικά νομίσματα.

Τα εικονικά νομίσματα αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Η υιοθέτηση σχετικής πολιτικής απαιτεί διεθνή συντονισμό προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα κρυπτονομίσματα που διοργανώθηκε από την Επιτροπή στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech), η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αγορές εικονικού νομίσματος από κοινού με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρχές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών, καθώς και της καταλληλότητας του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για τα μέσα αυτά, η Επιτροπή θα κρίνει εάν απαιτείται περαιτέρω κανονιστική δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ