Πλούσια και με εκλεκτούς προσκεκλημένους η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Πλούσια και με εκλεκτούς προσκεκλημένους η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα]

«Αφουγκραζόμαστε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε» είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής 15ης Διεθνής Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται έως και την Κυριακή 6 Μαΐου στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η Προσφυγική Εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ένα ειδικό αφιέρωμα στην Αστυνομική Λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, μαζί με το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος αναβαθμίζεται με το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία.

Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Ανοιχτές συζητήσεις για θέματα αιχμής

Στη διάρκεια των 4 ημερών της 15ης ΔΕΒΘ, θα δώσουν το παρών δεκάδες Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας –ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι–, μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σε σχεδόν 500 εκδηλώσεις – παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά δρώμενα.

Πλούσια και με εκλεκτούς προσκεκλημένους η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 0

Την ΔΕΒΘ θα επισκεφτούν και φέτος διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως ο Σουηδός Arne Dahl, ο Γερμανός δημοσιογράφος (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένος συγγραφέας Joachim Kappner, οι Γάλλοι Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους αλλά και για τη μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα… μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ή ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός Denis Theriault, αλλά και οι Maxime Raymond, Alissa York, Bock Shari Lapena, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, οι Κροάτες Ivan Sršen, Ivan Zrinušić, Marko Pogačar, Neven Vulić, oι Σέρβοι Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, η Ισραηλινή Dorit Rabinyan, η Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.

Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας, ειδικότερα, περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στους οποίους οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms. Κοντά τους, και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά. Παρόντες στην έκθεση θα είναι επίσης 3 Γάλλοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς, η Angelique Kourounis, ντοκιμενταρίστα-δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο της France Culture και στο περιοδικό Charlie Hebdo, ο Fabien Perrier (Libération) και η Florence Noiville (Le Monde), η οποία θα παρουσιάσει και το τελευταίο της μυθιστόρημα.

Ο εκδοτικός κλάδος στο επίκεντρο της 15ης ΔΕΒΘ

Στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ θα διοργανωθούν και ιδιαίτερες συζητήσεις και ομιλίες για τις επαγγελματικές προκλήσεις των εκδόσεων, με θέματα αιχμής, όπως η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου, αλλά και η υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία αλλά και στο βαλκανικό χώρο, με την ενεργή συμμετοχή σημαντικών διεθνών φορέων και παραγόντων του βιβλίου.

Στο πλαίσιο και της τιμώμενης Γαλλοφωνίας, δυναμικό παρών θα δώσει το Bureau International de l’ édition francaise (BIEF, Γαλλία) που θα παρουσιάσει στο περίπτερο της Γαλλοφωνίας βιβλία από 44 Γάλλους εκδότες, με παρόντες τους Alizée Dabert (Gallimard Jeunesse), Nathalie Carpentier (French Pulp Editions), Christine Bonnard Legrand (Libella Group), Simone Taillefer (Editions Monemvassia) και Anne-Laure Brisac (Éditions Signes et balises). Η τελευταία, εκτός από μεταφράστρια και εκδότρια, είναι στέλεχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και υπεύθυνη επιλογής των ελληνικών τίτλων της.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης επίσης συμμετέχει ενεργά και μέσω της παρουσίασης της διεθνούς πλατφόρμας EMMA, η οποία έχει αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, από την εταιρεία IN2 με έδρα στο Λονδίνο, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Η EMMA στοχεύει στη συγκέντρωση, οργάνωση, ανάλυση και παρουσίαση περιεχομένου πολιτιστικών δράσεων με άξονα το βιβλίο, με έμφαση στα social media και τις πολυμεσικές αφηγήσεις. Δημιουργώντας ένα δίκτυο πολιτιστικά δραστήριων εκθέσεων βιβλίου, φορέων, εκδοτών, φεστιβάλ, κλπ, οι δημιουργοί της προσκαλούν τους Έλληνες ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια ψηφιακή κοινότητα ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Εξάλλου, με στόχο ακριβώς την ανάδειξη της ψηφιακής πλευράς του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή, η 15η ΔΕΒΘ οργανώνει και την ημερίδα «Η Ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου: Μια διαρκής εξέλιξη» (Παρασκευή 4.5, 10:00-14:00), όπου θα εξεταστούν οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες όλες οι δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο έχουν αποκτήσει μια ψηφιακή διάσταση στην Ελλάδα, καθώς και η εξέλιξη του κλάδου του βιβλίου μέσα σε ένα δυναμικό, διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει τόσο η αναδυόμενη έμφαση στα social media και, ευρύτερα, η ψηφιακή προώθηση των βιβλίων και οι online κοινότητες αναγνωστών, όσο και η δυναμική των online βιβλιοπωλείων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και οι επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης στην πολιτική του βιβλίου και στο σχεδιασμό των επαγγελματιών του κλάδου.

Τις πολυάριθμες πλευρές του ρόλου των βιβλιοθηκών ως φάρων πληροφόρησης, θα αναδείξει η ημερίδα «Οι βιβλιοθήκες φως του κόσμου» (Σάββατο 5.5, 10:00-15:00), που διοργανώνεται από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα συμμετάσχει επίσης στην έκθεση, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις και δράσεις της στο πλαίσιο του θεσμού της Unesco.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΒΘ)
Εως 6 Μαΐου 2018
ΔΕΘ-HELEXPO
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 291111
Είσοδος Ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκη HELEXPO
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ