Basketball Champions League: «Το Final 4 είναι η κορύφωση για την ΑΕΚ» - iefimerida.gr

Basketball Champions League: «Το Final 4 είναι η κορύφωση για την ΑΕΚ»

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην Παρασκευή ξεκινά στο κλειστό του ΟΑΚΑ το Final 4 του Basketball Champions League, όπου η ΑΕΚ θέλει να σηκώσει το 3ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της.

Η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Final 4 του Basketball Champions League αποτελεί την κορύφωση της «αναγέννησης» της ΑΕΚ. Η ανοδική πορεία άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο Μάκης Αγγελόπουλος, όπως τόνισε ο Ντράγκαν Σάκοτα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Basketball Champions League, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε μερικές ώρες, η ΑΕΚ, η Μούρθια, η Λούντβιχσμπουργκ και η Μονακό θα διεκδικήσουν το δεύτερο Basketball Champions League της ιστορίας, στο Final Four που θα λάβει χώρα στο ΟΑΚΑ. Λίγο πριν από τους ημιτελικούς της Παρασκευής (04/05), πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με τους προπονητές των τεσσάρων "μονομάχων" να μιλούν για την έως τώρα πορεία των ομάδων τους αλλά και για τις φιλοδοξίες τους στο Final Four.

Στον πρώτο ημιτελικό η Μονακό θα αντιμετωπίσει την Λούντβιχσμπουργκ (18:30) και στον δεύτερο η ΑΕΚ τη Μούρθια (21:30). Την Κυριακή το βράδυ θα διεξαχθεί ο τελικός και νωρίτερα ο μικρός τελικός.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των τεσσάρων προπονητών:

Ντράγκαν Σάκοτα (ΑΕΚ): "Γενικά δεν ξεκινήσαμε καλά την σεζόν και οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές, κάτι που συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα. Θυμάμαι πως όταν ανέλαβα έπρεπε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια στους ομίλους για να προκριθούμε. Είχαμε πολύ δράμα φέτος στα παιχνίδια μας, κερδίσαμε παιχνίδια στο τέλος, αλλά καταφέραμε να προχωρήσουμε και ίσως αυτό έκανε πιο γλυκιά την πορεία μας. Και η Μούρθια όμως προκρίθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο Final Four. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας, επειδή όλοι πέρασαν πολλά για να φτάσουν μέχρι εδώ. Η δική μας αναγέννηση ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια όταν ανέλαβε την ομάδα ο Μάκης Αγγελόπουλος. Αυτή είναι η κορύφωση μίας πορείας που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, όπου αρχικά παίξαμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και ακολούθως κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδος. Το Final Four αποτελεί μία συνέχεια αυτής της πορείας που ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια".

Ίμπον Ναβάρο (Μούρθια): "Χρειαστήκαμε χρόνο για να βρούμε χημεία ως ομάδα και να βρούμε ρόλους. Νομίζω ότι όλα αυτά που περάσαμε τους πρώτους μήνες της σεζόν μας βοήθησαν ώστε στα playoffs να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ μας κόντρα σε σπουδαίες ομάδες όπως η Τενερίφη και η Καρσίγιακα. Τώρα είμαστε εδώ και θέλουμε να παίξουμε πάλι ωραίο μπάσκετ και να φτάσουμε μέχρι το τέλος του δρόμου. Το καλό για εμάς είναι ότι τα καλύτερα παιχνίδια μας τα κάναμε εκτός έδρας φέτος. Θα είναι σπουδαία εμπειρία για εμάς αυτό το γεμάτο γήπεδο. Νομίζω όμως ότι θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι, επειδή στις πιο σημαντικές στιγμές μας φέτος στα playoffs δείξαμε χαρακτήρα και αυτό ελπίζουμε να κάνουμε και αύριο. Νομίζω ότι η Μούρθια συμμετέχει μόλις για 2η φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και είναι σημαντικό για την ομάδα και την πόλη ότι βρισκόμαστε εδώ. Δεν έχουμε μεγάλο μπάτζετ, όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μερικών σωστών κινήσεων από την διοίκηση της ομάδας. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που βρισκόμαστε εδώ και που έχουμε την πιθανότητα να αγωνιστούμε στα Playoffs της ACB. Δεν είναι αναγέννηση για εμάς, αλλά μία διαδικασία ωρίμανσης στην προσπάθεια να κάνουμε ένα άλμα".

Για το αν φοβάται το γεγονός ότι η FIBA θέλει γεμάτο γήπεδο στον τελικό: "Φαντάζομαι ότι η FIBA θα θέλει να έχει μία φωτογραφία με 20.000 φιλάθλους στον τελικό, επειδή είναι μία νέα διοργάνωση και η διοργανώτρια αρχή θα θέλει να την αναδείξει. Νομίζω όμως ότι δεν θα γίνει κάτι περίεργο, επειδή όλη η Ευρώπη θα παρακολουθεί τον αγώνα".

Ζβέζνταν Μίτροβιτς (Μονακό): "Βρισκόμαστε για 2η φορά στο Final Four. Είμαστε νέα ομάδα όμως σε σχέση με πέρυσι. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν έχουμε κάποιο σούπερ σταρ. Παίζουμε ομαδικό μπάσκετ. Έχουμε ποιότητα, αλλά εστιάζουμε στην άμυνά μας. Νομίζω ότι την διαφορά την κάνει η άμυνά μας. Σε κάθε αγώνα έχουμε και διαφορετικό πρωταγωνιστή. Έχουμε 1-2 παίκτες που μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, αλλά όλα ξεκινούν από την άμυνα. Ήταν μακρά σεζόν και κάναμε πολλή δουλειά. Αντιμετωπίζουμε μία δυνατή ομάδα (Λούντβιχσμπουργκ) που πέρασε πολλά για να φτάσει μέχρι εδώ. Οι παίκτες περιμένουν όλη την καριέρα τους για να παίξουν σε μία ατμόσφαιρα όπως αυτή που αναμένεται να υπάρχει στο ΟΑΚΑ. Η Μονακό ζει ένα παραμύθι τα τελευταία χρόνια με την πορεία της. Ζούμε ένα είδος αναγέννησης. Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον, αλλά ξέρω ότι εκπροσωπούμε την λίγκα και το γαλλικό μπάσκετ με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Όλοι έχουν μεγάλους στόχους και το ίδιο ισχύει και για εμάς".

Τζόν Πάτρικ (Λούντβιχσμπουργκ): "Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Ξεκινήσαμε στις 19 Σεπτεμβρίου το ταξίδι μας. Περάσαμε δύο γύρους. Ήταν ευλογία ότι παίξαμε στα προκριματικά γιατί είχαμε έξτρα χρόνο να προετοιμαστούμε και περισσότερες προπονήσεις. Προσπαθούμε να έχουμε ισορροπία στο παιχνίδι παίζοντας με ένταση. Καμία φορά ο κόσμος μας δίνει ώθηση. Στα τάιμ-άουτ προσπαθούμε να ηρεμήσουμε. Μπορεί να μοιάζουμε ήρεμοι στα μάτια του κόσμου, αλλά έχουμε πολύ συναίσθημα ως ομάδα και είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό που έρχεται.

Για το πως έμεινε πέρυσι εκτός Final Four για ένα σουτ: "Όλο αυτό μας έκανε πιο πεινασμένους. Ήταν ατυχές, αλλά είχαμε 4 τραυματίες σε εκείνο το παιχνίδι και βλέποντας ποιοι πήγαν πέρυσι στο Final-4 δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Φέτος είχαμε την ατυχία να τραυματιστεί ο Τζάσιν Σίαρς, αλλά έχουμε παίκτες για να καλύψουμε το κενό του. Δεν είμαστε απλώς πιο πεινασμένοι, αλλά θεωρώ ότι είμαστε και πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν πέρυσι, οπότε δεν βλέπουμε πλέον εφιάλτες όπως πέρυσι.

Μπήκαμε στα playoffs τα τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει κάτι για το γερμανικό μπάσκετ, όπως θα δείξει κάτι αν προκριθούμε στον Τελικό. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την αξία της ομάδας και την δουλειά που γίνεται".

Αναλυτικά οι δηλώσεις των τεσσάρων αρχηγών:

Ντούσαν Σάκοτα (ΑΕΚ): "Όλη η σεζόν είχε μεγάλες στιγμές για εμάς. Εκτός από τη σειρά με την Στρασμπούρ όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Τουλάχιστον τρία παιχνίδια κρίθηκαν σε ένα σουτ. Κάποιες φορές δεν τα πηγαίναμε καλά, έπρεπε να κάνουμε επαννεκίνηση. Έπρεπε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Το Κύπελλο μας δυνάμωσε και μετά η σειρά με τη Νίμπουρκ. Όσο βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο παίζαμε καλύτερα και τώρα είμαστε στο Final Four".

Βιτόρ Μπενίτε (Μούρθια): "Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε αουτσάιντερ και παίζουμε κόντρα στην ομάδα που διοργανώνει το Final Four. Θα είναι σπουδαία εμπειρία".

Για τον συμπαίκτη του, Σαντιέλ Ρόχας: "Ο Ρόχας είναι σκληρός παίκτης και η ψυχή της ομάδας. Μας βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα κάνει. Είναι πολύ ανταγωνιστικός και κανείς δεν ξέρει πώς θα εμφανιστεί, ούτε καν εγώ".

Ντέιβιντ ΜαΚρέι (Λούντβιχσμπουργκ): "Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για εμάς, αφού ξεκινήσαμε από τους προκριματικούς. Νομίζω ότι αυτό μας βοήθησε να γίνουμε ομάδα πιο γρήγορα και από τότε ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί. Η περσινή αποτυχία μας βοήθησε. Θυμάμαι πως όταν χάσαμε από την Μπαϊρόιτ στην φάση των 8 στο γήπεδό μας είπα στους συμπαίκτες μου ότι μπορούμε να κερδίσουμε, επειδή μάθαμε από την περσινή εμπειρία μας".

Αμάρα Σι (Μονακό): "Πέρυσι αποκλειστήκαμε στον ημιτελικό και ήμασταν πικραμένοι για αυτό. Φέτος ο στόχος είναι να πάμε τουλάχιστον στον Τελικό. Πρέπει όμως πρώτα να παίξουμε κόντρα σε μια δυνατή ομάδα όπως η Λούντβιχσμπουργκ, που παίζει σκληρή άμυνα. Είμαστε ενθουσιασμένοι όμως για αυτό και ανυπομονούμε για το αυριανό παιχνίδι. Προσπαθούμε να τα δίνουμε όλα. Ξέρουμε ότι έχουμε βάθος σαν ομάδα και παίζουμε πάντα σκληρά και τα δίνουμε όλα. Κουραζόμαστε πολύ, αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία μας".

Για τον συμπαίκτη του, Ντι Τζέι Κούπερ: "Πέρυσι αναδείχθηκε MVP στην λίγκα, αλλά δέχθηκε να έρχεται από τον πάγκο σε εμάς και να προσφέρει στην άμυνα. Σημαίνει πολλά για εμάς αυτό που έκανε".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αεκ Basketball Champions League Μούρθια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ