Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις συμπατριώτισσές της στο Αφγανιστάν ήταν ένα πρότυπο: η Νιλουφάρ Ραχμάνι ήταν η πρώτη πιλότος μαχητικού στην ασιατική χώρα.

Από δω και πέρα, όμως, η 27χρονη Αφγανή θα ζει στις ΗΠΑ, τη χώρα όπου εκπαιδεύτηκε, αφού μετά από τρία χρόνια αγωνίας οι αμερικανικές Αρχές ενέκριναν το αίτημά της για χορήγηση ασύλου.

Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 0

Η Ραχμάνι είχε μετακομίσει ήδη από το 2015 στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τις απειλές θανάτου των Ταλιμπάν, αλλά και συγγενικών της προσώπων.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων έναντι όλων όσοι μου συμπαραστάθηκαν σ’ αυτό», δήλωσε στη Wall Street Journal. «Το μόνο που θέλω τώρα είναι να ξαναζήσω το όνειρό μου να πετώ στους αιθέρες».

Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 1

Η Ραχμάνι έγινε το 2013 πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της πατρίδας της όταν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως πιλότος μαχητικού.

Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 2

Δύο χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ την τίμησαν μ’ ένα «βραβείο για τις θαρραλέες γυναίκες» ως «το πρόσωπο του νέου Αφγανιστάν», όπου οι γυναίκες αφήνουν στην άκρη τις μπούρκες για να φορέσουν τη στολή πιλότου.

Αλλά η δημοσιότητα είχε και τη σκοτεινή της πλευρά. Υπερσυντηρητικοί συγγενείς της αισθάνθηκαν τόση ντροπή που η κοπέλα επέλεξε μια τέτοια καριέρα, ώστε σχεδίαζαν να τη σκοτώσουν. Μάλιστα ο αδελφός της γλίτωσε δυο φορές από δολοφονικές επιθέσεις, γεγονός που ανάγκασε την οικογένειά της να κρύβεται. Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι στη δεκαετία του 1990 οι δικοί της είχαν και πάλι εγκαταλείψει το σπίτι τους για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Η Νιλουφάρ θα συνεχίσει πλεόν τη ζωή της στις ΗΠΑ με ασφάλεια. «Επιτέλους μπορώ να ζήσω ειρηνικά», λέει. «Όμως δεν θα πάψω να αγωνιώ για την οικογένειά μου στο Αφγανιστάν»...

Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 3
Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στο Αφγανιστάν έλαβε άσυλο στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ